Начало / Критика / 1925 ли е най-значимата година за литературата?

1925 ли е най-значимата година за литературата?

Културната страница на уебсайта на Би Би Си публикува текст, в който 1925 г. е определена като най-важната за литературата година досега, съобщи „Гардиън“. Статията е дело на журналистката Джейн Чабатари. Тя се аргументира с публикацията на дебюта на Ърнест Хемингуей, „In Our Time“, „Госпожа Далауей“ от Вирджиния Улф и „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд. Също тогава излизат и „Американска трагедия“ от Теодор Драйзер, „The Making of Americans“ от Гъртруд Стайн и „Манхатън“ от Джон Дос Пасос.

Как е стигнала до извода си Чабатари обаче? Ето какво пише тя:

„Първо гледах за публикувани важни книги – дебюти и шедьоври. След това оцених приноса им във времето – дали тези книги продължават да интригуват читателите, дали все още изследват универсални дилеми, страдания и радости. Накрая анализирах доколко въпросната година влияе върху курса на литературата и дали променя статуквото в писането. 1925 г. е годината не само на много значими книги, но и културен и литературен повратен момент. Променят се както представите на читателите, така и стилът, изказът и използването на прозата от авторите. „Госпожа Далауей“ е първата книга, която отразява посттравматичния стрес след Първата световна война. Това е и годината на промяна от сюрреализъм към натурализъм и модернизъм. През 1925 г. стартира и т.нар. „Епоха на джаза“ в САЩ.“

Дали журналистката от Би Би Си е права – всеки може да прецени и да има собствено мнение. Но има и други години, които са изключително важни за литературата. „Гардиън“ предлага още 1862 г., когато излизат „Записки от мъртвия дом“ от Фьодор Достоевски, „Клетниците“ от Виктор Юго и „Бащи и синове“ от Иван Тургенев; 1899 г., когато са публикувани „Пробуждане“ от Кейт Шопен, „McTeague“ от Франк Норис, „Господарят Джим“ и „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад; 1950 г., когато на книжния пазар се появяват „Аз, роботът“ от Айзък Азимов, „Марсиански хроники“ от Рей Бредбъри, „The Grass is Singing“ от Дорис Лесинг и „Лъвът, вещицата и дрешникът“ от К. С. Луис.

Читатели на „Гардиън“ предлагат още 1962 г. с книги на Солженицин, Набоков, Кен Киси, Антъни Бърджес, Олдъс Хъксли и Филип К. Дик. Също така 1997 г. с дефиниращи литературата на ХХ век романи на Филип Рот, Дон ДеЛило и Томас Пинчън, както и началото на поредицата за Хари Потър от Дж. К. Роулинг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …