Начало / Интервюта / Лорънс О`Брайън: Пиша книгите си в памет на приятелите ми

Лорънс О`Брайън: Пиша книгите си в памет на приятелите ми

Лорънс О`Брайън е роден в Дъблин. Завършва бизнес и информационни технологии в Оксфорд. Въпреки че заема отговорен пост в голяма компания в Лондон, той не се отказва от мечтата си да стане писател. Лорънс посвещава цялото си свободно време на това, като посещава курсове за творческо писане и конференции на писатели. Всяка сутрин става в четири часа и пише дългообмисляния си исторически роман. Изпраща го в няколко издателства, но го отхвърлят навсякъде. Лорънс обаче не се отказва и продължава да усъвършенства писателските си умения. Захваща се с нов роман и така след множество редакции на бял свят се появява „Истанбулска загадка“.

Историята за това как едно от най-големите издателства решава да публикува „Истанбулска загадка“ е вдъхновяваща за много прохождащи писатели. Лорънс О`Брайън решава да публикува текста на сайт за нови автори на издателството. Достъпът до книгите е свободен и читателите гласуват за прочетените заглавия. Извършва се автоматично класиране на най-харесваните книги и тези от челните места се разглеждат от редакторския екип. „Истанбулска загадка“ набира десетки хиляди положителни гласове, като междувременно е включена в конкурс за нови автори. Лорънс е убеден, че е невъзможно да бъде избран сред всички кандидати. За негова огромна изненада той не само печели конкурса, но и скоро романът му е издаден, а правата са продадени в 18 страни. Идеята бързо прераства в поредица с главни герои Шон Раян и Изабел Шарп. След „Истанбулска загадка” излиза и „Йерусалимска загадка”. От днес, 11 март, на българския книжен пазар е новата книга на О`Брайън „Манхатънска загадка“.

–––––––

Без какво не можете да живеете?

–      Семейството ми, разбира се, и лаптопа ми на второ място. И книгите. Може би книгите са преди лаптопа! Също така и филмите, хубавата телевизия и музиката, която те кара да потанцуваш.

Кои автори ви вдъхновяват?

–      Сред любимите ми автори са Толкин, Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс, Уилбър Смит, Кати Райкс. Обичам истории с хубав сюжет и пълнокръвни образи.

Кои пет популярни личности бихте желали да поканите на вечеря?

–      Не бих пропуснал някои от гореизброените писатели. Бих искал да разбера какво точно се е случило с последния византийски император Константин ХI, а и да поразпитам пророк Йеремия какво е направил с Ковчега на завета. Ако Савската царица успее да дойде, тя ще заеме почетно място на масата.

Как протича типичния ви работен ден?

–      Започвам да пиша в осем сутринта до обед, като обикновено преди това чета или правя справки в интернет. Освен това чета исторически книги и интересни истории вечер. Следобед редактирам или пиша в блоговете си. Хобито ми е да гледам звездите и да слушам историите на непознати хора.

Отделяте ли много време за проучвания за книгите ви?

–      Обичам да проучвам. Обичам да чета историята на всеки град, в който се развиват книгите ми и посещавам всеки един от тях. Пътешествията са моя страст и това ми позволява да вдъхна ароматите на дадено място и да се запозная с местни хора.

Героите ви изненадват ли ви?

–      Да, понякога и самият аз не знам какво ще каже след малко героят ми. Това е част от забавната страна на писането.

Какво ви кара да не се отказвате?

–      Звучи като клише, но винаги съм мечтал да стана писател. Като дете често разказвах приключенски истории на приятелите си в квартала. Двама от тях се самоубиха преди да навършат пълнолетие. Тогава Ирландия беше страна на репресии, тайни и позор. И все още е. Пиша книгите си в памет на приятелите ми.

 Интервюто е предоставено на lira.bg от издателство „Хермес“

Книгите на О`Брайън тук

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …