Начало / Свят / Дневникът на Лена Мухина – руската Ане Франк, излезе на английски

Дневникът на Лена Мухина – руската Ане Франк, излезе на английски

На англоезичния книжен пазар беше публикуван дневникът на Лена Мукина – руската Ане Франк, съобщи британският „Телеграф“. „The Diary of Lena Mukhina: A Girl’s Life in the Siege of Leningrad“ е издадена от „Macmillan“ и разказва за тийнейджърка, укривала се в Ленинград (днешен Санкт Петербург), по време на Втората световна война.

През май 1941 г. Лена Мухина е обикновена тийнейджърка, която живее в Ленинград. Тя се притеснява дали си е написала домашните достатъчно добре и какво мисли за нея Владимир – момчето, което харесва. Като всяка руска ученичка по онова време, тя учи немски – езикът на мощния нацистки съюзник на СССР. Освен това си води дневник, в който описва своите надежди и мечти.

На 22 юни всичко се променя. Хитлер нарушава пакта си със Сталин и обявява война на СССР. Скоро Ленинград е обсаден и живота се превръща в ад. Лена и нейното семейство се борят с всички сили да оцелеят. Градът гладува, стотици хиляди умират. Момичето обаче продължава да записва преживянот – отчаяното търесене на храна, суровата руска зима и жестоката смърт на близки.

„The Diary of Lena Mukhina“ е забележителна хроника на един от най-мрачните периоди в човешката история. Книгата представя на читателя ярко описание на борбата за оцеляване на една смела млада жена.

Преживяла обсада от близо 900 дни, Лена Мухова умира на 66 години в Москва през 1991 г. Тя не споделя на никого за съществуването на дневника. Той е бил дарен на съветския държавен архив през 1962 г. от анонимен гражданин. „The Diary of Lena Mukhina“ е публикуван и в Русия.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …