Начало / Критика / Книги с променен финал на екрана

Книги с променен финал на екрана

Скоро стана ясно, че в телевизионната адаптация на  романа „Вакантен пост“ от Дж. К. Роулинг ще бъде променен края на историята. Сценаристката Сара Фелпс обясни действията си с нуждата от „момент на изкупление“ за героите, отсъстващ от мрачния роман на Роулинг. По този повод ви представяме няколко други известни творби с променен на екрана финал.

1. „Малката русалка“ от Ханс Кристиан Андерсен. В класическата анимационна версия на „Дисни“ има типичен на продукциите на студиото хепиенд. В оригиналния текст на Андерсен обаче русалката се жертва, за да е щастлив принца.

2. „Аз съм легенда“ от Ричард Матисън. Една от най-лошите адаптации на култова книга. Холивудският финал с Уил Смит е двуизмерен и оптимистичен, докато в заключението на автора има много нюанси и морални въпроси. В книгата Невил завършва зад решетките. „Не знам защо „Холивуд“ се възхити на книгата ми, но не си направи труда да я филмира така, както съм я написал“, сподели преди години Матисън.

3. „Сияние“ от Стивън Кинг. Стенли Кубрик е признат режисьор, но волностите му при екранизацията на „Сияние“ не направиха Кинг доволен. В романа хотел „Панорама“ накрая е в пламъци. Кубрик не само запази хотела, но и „уби“ ключов герой, който се появява в продължението на книгата „Доктор Сън“.

4. „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес. Отново Кубрик. Бърджес нарече филма „прославящ секса и насилието“ и правещ така, че читателите лесно да разберат повествованието грешно. Екранизацията отрязва финалната глава, в която е показано бъдещето на антагониста Алекс. Все пак, както и при „Сияние“ на Кинг, и този филм се превърна в един от най-важните през втората половина на ХХ век, така че загубата не е фатална.

5. „От Русия с любов“ от Ян Флеминг. Флеминг оставя агент 007 на пода, без да става ясно дали оцелява или не. Биографът Андрю Лайсет казва, че така авторът си оставя вратичка, защото не е решил  100% дали да продължи да пише за персонажа си. „Холивуд“ обаче захароса финала и направи така, че той да бъде спасен от Бонд-момиче.

6. „Джурасик Парк“ от Майкъл Крайтън. Авторите на филма направиха финала много по-мек. Всъщност острова с динозаврите е бомбардиран и унищожен.

7. „Тетрадката“ от Никълъс Спаркс. Един случай, в който края във филма е по-тъжен от този в романа. Спаркс оставя възрастните Ноа и Али да си спомнят за миналите дни, както всеки ден. Адаптацията слага край на любовната им история, като показва как умират легнали един до друг.

8. „Форест Гъмп“ от Уинстън Грум. Промените са много, макар филмът да успява да предаде посланието на книгата. В романа обаче Джени не само оцелява и се омъжва за друг мъж, но Форест отива в космоса, а по-късно е отвлечен и от канибали.

9. „Боен клуб“ от Чък Паланюк. Първата екранизация на книга от страна на Дейвид Финчър. Във филма главния антагонист Тайлър Дърдън успява да взриви със заложени експлозиви целия град. Дърдън няма същия късмет в текста на Паланюк.

10. „Първа кръв“ от Дейвид Морел. В един от най-важните антивоенни екшъни Джон Рамбо в края е убит – застрелян от бившия си командир. Скоро след това шерифът получава сърдечен удар и умира. Морел показва последиците от войните в Корея и Виетнам. В популярния филм обаче публиката не съжалява Рамбо, ами го подкрепя в партизанската му война срещу цял полицейски департамент. Накрая той оцелява и през годините е превърнат от Силвестър Сталоун в непобедима машина за убиване на големия екран.

Прочетете още

214623_b

Жан – Пол Белмондо в „Хиляда живота струват“

Елица Матеева Той е зодия Овен, огън в любовта, огън в каскадите, огън на сцената, …