Начало / България / Последната книга на Сюзан Зонтаг излезе на български

Последната книга на Сюзан Зонтаг излезе на български

„Да гледаш болката на другите“ – последният труд книга на Сюзан Зонтаг, е вече на книжния пазар с логото на „Изток-Запад“. Книгата е публикувана на английски през 2003 г.  – година по-късно известната есеистка в областта на философията, литературната критика, културологията и фотографията умира е победена от рака.

Размислите и вижданията на Зонтаг, свързани с военната фотография, визуализираща насилието и страданието, са представени в есеистичен вид. Една от основните цели на авторката е да намери отговор на въпроса, поставен още от Вирджиния Улф в книгата й „Три гвинеи“: „Как може да бъде избегната войната?“

В „Да гледаш болката на другите“  Сюзан Зонтаг проследява представянето на жестокостта, започвайки от творчеството на Гоя, преминавайки през Американската гражданска война, линчовете на чернокожи, нацистките лагери на смъртта, достигайки до съвсем близкото минало: Босна, Руанда, Израел, Палестина, атентатите в Ню Йорк… Този труд на Зонтаг променя начина на мислене за ролята, значението и възприемането на снимките в нашия свят. Тя защитава тезата, че има реалности, които нито една снимка не може да възпроизведе, и че ако не си преживял нещата, представени на фотографиите, не можеш да почувстваш истинското им значение. Известната интелектуалка поставя важния въпрос за това как влияе страданието на другите и привиква ли с жестокостта. Зонтаг за пореден път отправя предизвикателство към баналностите, шаблоните и табутата, провокира читателя, не го оставя безучастен към написаното и му предлага различни гледни точки.

Сюзан Зонтаг (1933─2004) е получава  образованието си в престижни университети ─ Харвард, Оксфорд и Сорбоната. Широката сфера на творческите й интереси обхваща художествената литература, есеистиката, философията, литературната критика, културологията. В многобройните си романи, разкази, есета и театрални сценарии тя развенчава табута и стереотипи, които се оказват устойчиви за различни времена и култури.

Прочетете още

191566_b-179x300

„Да гледаш болката на другите“ от Сюзан Зонтаг (откъс)

Да наблюдаваш бедствия, сполетели някоя друга страна, е по същество модерно преживяване – общият резултат …