Начало / Критика / Книжар, библиотекар и бой скаути основават награда за детска книга преди 93 години

Книжар, библиотекар и бой скаути основават награда за детска книга преди 93 години

Продължаваме поредицата си от истории за литературните награди по света. Днес ви представяме един от най-престижните призове за детска литература – Медалът „Нюбъри“, който само преди седмица бе връчен на 93-тия си носител – Куоми Алекзандър за „The Crossover”.

С 93-годишната си история Медалът „Нюбъри“ се нарежда сред най-старите и престижни награди в САЩ. Първата е присъдена на 27 юни 1922 г. от Асоциацията на американските библиотеки (ААБ). Получава я Хендрик Вилем ван Лоон за „The Story of Mankind“ – книга, достъпно разкриваща на малките си читатели историята на света. Книжката печели наградата след гласуване между всички 212 члена на Асоциацията със 163 вота. Оттогава едва шестима писатели са получавали наградата повече от веднъж – Кейт ДиКамило (2004 и 2014 г.), Е. Л. Кьонигсбърг (1968 и 1997 г.), Джоузеф Кръмголд (1954 и 1960 г.), Катрин Патерсън (1978 и 1981 г.), Елизабет Джордж Спиър (1959 и 1962 г.) и популярният и у нас Лоис Лоури, печелил през 1990 г. и през 1994 г. за „Пазителят“.

Идеята за наградите е на бившия книжар и тогавашен редактор на популярното издание „Publisher’s Weekly“ Фредерик Мелчер. През 1919 г. той инициира Седмица на детската книга, заедно с библиотекаря Франклин Матюс и националната организация на бой скаутите.  Две години по-късно Мелчер предлага събитието да завършва със среща в детската секция на библиотеката, стопанисвана от ААБ  присъждане на ежегодна награда за най-добра книга. Призът получава името на писателя и книжар от XVIII в. Джон Нюбъри, който тогава е считан за един от основателите на детското направление в литературата. Мелчер настоява, че жанрът детска литература заслужава същото внимание като поезията, драматургията и прозата и силите на библиотекари и издатели трябва постоянно да бъдат насочени към подрастващите, които да бъдат насърчавани да четат. През 1937 г. идеята е доразвита, като е учреден и медалът „Калдекот“ – за най-добра рисувана книжка.

Двата бронзови медала, по оригинален дизайн на Рене Пол Чамбелан, с годините се превръщат в най-престижния и уважаван приз в Америка. В много от книжарниците в страната са обособени цели раздели за номинирани и наградени книги. Номинациите са удостоверявани с титлата „Newbery Honor Books“, а от 1971 г. книгите, почетени по този начин получават правото на специален печат на кориците си. Членовете на журито взимат предвид всички детски книги, публикувани от американски граждани на английски език през годината. Понякога те получават и критики, като тази от 2008 г. от експерта по детска литература Анита Силви, която упреква членовете на борда на Асоциацията и журито, че избират твърде сложни за възприемане от деца книги. „Критерият никога не е бил популярността на книгата, която избираме – контрира един от членовете на журито – Пат Скейлс. – Винаги сме взимали предвид качеството на написаното.  Колко възрастни са прочели например всички книги, спечелили „Пулицър“ и са ги харесали?“. Някои критици са още по-крайни. „Журито на „Нюбъри“ вероятно е отказало от четенето повече деца от всяка друга детска награда“, казва пък професорът по литература Джон Бийч. „Наградите имат много малко общо с отказа на децата да четат, отговаря на това друг член на журито – Ерика Пърл. – Причината е много по-дълбока и корените й са в това, че четенето и книгата почти не присъстват в потока от информация на медиите и телевизионните програми.“

Свързани заглавия:

Баскетболна книга спечели най-големия приз за детска литература в САЩ     

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …