Начало / Свят / Баскетболна книга спечели най-големия приз за детска литература в САЩ

Баскетболна книга спечели най-големия приз за детска литература в САЩ

Баскетболната история  „The Crossover” на поета-писател  Куоми Алекзандър спечели най-голямата награда за детска литература в САЩ – медал „Нюбъри“. Книгата разказва за 12-годишните близнаци Джош и Джордан, които макар да са много добри баскетблисти имат сериозни проблеми в личния си живот. Журито оцени книгата като „мощно въздействащо четиво, което рисува много автентичен портрет на едно семейство в криза“.

Наградата се присъжда за книга с най-голям принос за развитието на детската литература всяка година от 15-членно жури, определено от Американската асоциация на библиотекарите . Дава се от 1922 г. насам, което я прави първата в света за детска литература. Призът носи името на издателя от XVIII век Джон Нюбъри. Медалът е нарисуван от Рене Пол Чамбелан и представлява писател, който дава книжка на момче и момиче. Отличените книги пък са толкова популярни в САЩ, че много книжарници обособяват специален кът за лауреатите. Медал „Нюбъри“ има в колекцията си и Нийл Геймън, който получава голямото признание през 2009 г.  за „Книга за гробището“.

Освен книгата победител, журито обявява и няколко подгласника, като бройката варира от един до осем. Тази година това са Цеце Бел за графичната книга „El Deafo“ и Жаклин Уудсън за „Brown Girl Dreaming“.  Условието за спечелване на наградата е книгата да бъде написана от американски жител и да е била публикувана първо в САЩ на английски език в предходната година. Заедно с „Нюбъри“ се присъжда и медала „Калдекот“ – за най-добра илюстрирана книжка. За 2014 г. призът отиде при Дан Станат за  “The Adventures of Beekle”

Тазгодишният победител Куоми Алекзандър има в кариерата  си 18 издадени книги, като редовно се опитва да покаже на малките си читатели, че поезията е нещо хубаво.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …