Начало / Любопитно / Любовта: болка и наслада (14 романа, които ще ви разплачат)

Любовта: болка и наслада (14 романа, които ще ви разплачат)

Някога известният философ Мигел Де Унамуно казал: „Да обичаш значи да изпитваш болка, и ако телата се свързват чрез насладата, душите се свързват чрез болката!“

В навечерието на празника на любовта – 14 февруари, в lira.bg си припомнихме онези любовни истории, които ни развълнуваха най-вече с трудностите, през които героите минават и с болката от невъзможната любов, която свързва героите. Естествено, символ на тази любов остават героите на Уилям Шекспир Ромео и Жулиета. Всички познаваме и трагичната съдба на Тристан и Изолда, Ана Каренина, Квазимодо и Есмералда, Кати и Хийтклиф, но и съвременната литература представя много такива примери на силналюбов, която никой и нищо не може да спре. Предлагаме ви 14 от най-добрите любовни истории, които могат да разплачат почти всекиго:

1.            „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн

Една книга, която трудно се поглъща и от малки, и от големи. Любовта между лекуващите се от рак тийнейджъри Хейзъл и Огъстъс е толкова силна и толкова… невъзможна. Бестселърът на Джон Грийн може да намокри очите и на най-коравосърдечните си читатели. Или както пише в. „Ню Йорк Таймс“ „Грийн ни разкрива какво е истинска любов… много по-романтична от който и да било залез на плажа“.  Всъщност американецът доказва усета си към невъзможната любовна история и с „Хартиени градове“ и „Къде си, Аляска?“.

А ако случайно не ви е достатъчно, можете да гледате и едноименния филм, режисиран от Джош Буун и с Ансел Елгорт и Шайлин Уудли в главните роли.

2.            „Тетрадката“ от Никълъс Спаркс

И Спаркс, както Джон Грийн, е способен да разнежи камък със своите истории. „Писмо в бутилка“, „Талисманът“, „Завой на пътя“… всъщност която и негова книга да вземете, ще намерите любов, тъга и обреченост. „Тетрадката“ е сочена от много от неговите почитатели за една от най-силните му книги.

Ной Калхун се е завърнал в Северна Каролина след края на Втората световна война, преследван от спомена за момичето, което е изгубил преди повече от десетилетие. Ели Нелсън, жена от висшето общество, скоро ще се омъжи за обещаващ млад адвокат, но не може да спре да мисли за момчето, което преди много време е откраднало сърцето й. Така започва историята за една любов, която е толкова упорита и дълбока, че може да превърне трагедията в триумф и дори има силата да сътвори едно чудо. И тази незабравима история е претворена в красив филм с режисьор Ник Касаветес с Райън Гослинг, Джина Роуландс, Рейчъл МакАдамс и Джеймс Гарнър в ролите.

3.            „Мостовете на Медисън“ от Робърт Джеймс Уолър

Един от най-добрите любовни романи, литературно явление, покорило милиони читатели. Книга за страстта, за тежкия избор, пред който често сме изправени, за дълга и саможертвата, за чувства, които ни преобразяват и не ни напускат до края на дните ни.

Италианката Франческа вече се е примирила със сивите дни и още по-сивите нощи в дълбоката американска провинция, където е последвала мъжа си и се е отдала на децата и семейството. Робърт Кинкейд вече се е примирил със самотата, на която го обрича скитническия му живот на фотограф по чужди земи и континенти. Но съдбата им е отредила друго: да изживеят любов, каквато спохожда щастливците само веднъж в живота.

Екранизацията на книгата е дело на Клинт Ийстуд, като той играе и главната роля, заедно с Мерил Стрийп.

4.            „Сияние на жена“ от Ромен Гари

„Когато човек е обичал една жена с отворени очи, с всичките си утрини, с всички поля, гори, извори и птици, разбира, че все още не я е обичал достатъчно и че светът е само началото на всичко, което остава да направите… Нищо от онова, което ни свързваше, не беше само наше, нищо не беше различно, уникално, рядко или изключително, имаше дълготрайност и вечност, имаше двойка, бяхме по-стари от човешката памет. Не мисля, че има щастие, което да няма все същия вкус от незапомнени времена. Хляб, сол, вино, вода, хладина и огън, двама сме, и всеки е земя, и всеки е слънце…“, казва Гари в един от най-нежните си романи. Той пише истински химн в прослава на любовта и това, което остава след нея.

5. „Наръчник на оптимиста“  от Матю Куик

Любовта е лудост. А лудостта не може да ни лиши от лудостта. Този дебютен роман на Матю Куик може да ви забавлява, но под повърхността и проблемите в главата на Пат се крие тя, онази любов, която сме загубили…

И отново „Холивуд“ не остава този прекрасен роман незабелязан. Екранизацията с режисьор Дейвид О‘Ръсел и с актьори Брадли Купър, Дженисър Лорънс, Робърт Де Ниро и Джаки Уийвър получава осем номинации за „Оскар“ и грабва „Златен глобус“.

6. „Норвежка гора“ от Харуки Мураками

Книгата изстреля Мураками в орбита на най-големите романисти на нашето време. Името му вече по традиция е сред фаворитите за Нобелова награда всяка година.

Любовта на Тору и Наоко е всеотдайна, но белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел Кизуки. И докато Наоко все повече се оттегля в някакъв свой свят, Тору открива, че светът край него е крайно интересен и се чувства силно привлечен от една независима и сексуално освободена млада жена.

7. „Аз преди теб“ от Джоджо Мойс

Още една книга, която може да промени света за вас.

Двадесет и шест годишната Луиза Кларк е обикновено момиче, което харесва обикновения си живот. Лу живее със семейството си в малка къща в провинциално английско градче. Тридесет и три годишният Уил Трейнър граби с пълни шепи от живота. Той обожава работата си, предизвикателствата и пътуванията, които непрекъснато му напомнят колко необятен е светът. Произшествие с мотор го приковава към инвалидна количка и превръща дните му в безрадостно съществуване. Две години по-късно Уил няма представа, че Лу ще стане част от живота му и ще го разтърси из основи. И двамата не подозират, че запознанството им ще ги промени завинаги…

Историята на Джоджо Мойс ще ви разчувства и ще ви върне вкуса към живота.

8. „Английският пациент“ от Майкъл Ондатджи

Красива и тъжна, книгата на Ондатджи разказва историята на четири души, прекършени от войната.  Действието се развива в Италия — в изолирана тосканска вила в края на 1944 г. в началото на 1945 г. Една от сюжетните линии разказва за обречената забранена любов на един ранен войник и една омъжена жена. По този роман е заснет и едноименният филм, който през 1997 г. получава девет номинации за „Оскар“ в девет номинации. Режисьор е Антъни Мингела, а в ролите за Ралф Файнс, Жулиет Бинош, Уилям Дефо и Кристин Скот Томас.

9.  „Момичето на френския лейтенант“ от Джон Фаулз

От половин век насам тази книга е едновременно литературна загадка и трайно приключение из лабиринтите на човешките състояния.

„Момичето на френския лейтенант“ е необикновен роман за възможната и невъзможна любов с три вероятни финала. Действието се развива през динамичната втора половина на XIX век във викторианска Англия. Загадъчната Сара е двигател на събития, които от малко крайморско градче в Англия преминават през Лондон, стигат до Америка и се връщат в артистичен лондонски квартал за неочаквани срещи и свободно избрани развръзки. Наранена от непочтен „френски лейтенант“, на когото е помогнала след корабокрушение, Сара е обречена да изкупва вината си пред обществения морал, когато е забелязана от млад джентълмен с природонаучни интереси, сгоден за подходящо невинно и неопитно момиче. Последвалите няколко съвсем неочаквани тайни срещи между двамата променят не само живота, но и целия свят на Чарлз, който вече трябва да замени сигурността с неизвестността, а на Сара остава изборът между любовта и независимостта.

За популярността на романа важна роля играе и филмът по книгата, чийто режисьор е Карел Райе, а Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс са в главните роли. Филмовата версия има пет номинации за „Оскар“ и донася „Златен глобус“ на Мерил Стрийп за ролята й на Сара.

10. „Остатъкът от деня“ от Казуо Ишигуро

Ишигуро разказва простичко за любовта, която остава неизживяна, за чувството за дълг, което, доведено до крайност, изпепелява всяка радост, за  подсъзнателния отказ да поемеш отговорност за живота си, за яростната съпротива срещу промените. Откровен и личен роман, определян от критиците като „най-английския” от всички съвременни романи. Удостоен е с най-престижната литературна награда в англоезичния свят – „Букър” (1989 г.), само във Великобритания първият му тираж достига един милион бройки. По книгата е заснет едноименният филм с режисьор Джеймс Айвъри и с участието на Антъни Хопкинс, Ема Томпсън, Джеймс Фокс и Кристофър Рийв, номиниран за „Оскар” в осем категории.

11. „Коприна“ от Алесандро Барико

„Това не е роман. Нито пък разказ. Това е една история. Започва с един мъж, който прекосява света, и завършва с едно езеро, което си стои там във ветровит ден. Мъжът се казва Ерве Жонкур. Езерото – не се знае“, казва за шедьовъра си Алесандро Барико.

„Коприна“ може да се нарече любовна история. А може да се нарече и любовно писмо. Или пък да се каже, че Барико е направил някаква магия и е облякъл едно чувство в думи…или е описал пътя към любовта…или…

Една книга-стон, чиято топлина ще ви обвие. Меко и нежно като коприна.

12. „Зимна приказка в Ню Йорк“ от Марк Хелприн

Може да решите, че тази книга е фентъзи. Може да решите, че тази книга е исторически роман за Ню Йорк. Да, но не можете да пропуснете любовта в него. Тя струи, красива, емоционална, прескачаща бариерите на време и пространство, неспособна да бъде спряна дори от смъртта. Непримиримата борба на Питър Лейк за любовта е една от най-красивите и необикновени истории в американската литература. А ако случайно, макар и малко вероятно, Хелприн все пак не успее да ви убеди в любовното си послание, оставете се отново на Холивуд. Екранизацията е дело на режисьора Акива Голдсман, а в ролите са Колин Фаръл, Джесика Браун Финли и Ръсел Кроу.

13. „Любов“ от Елиф Шафак

Това не е съвременната история за романтичната връзка между американка и шотландец. Това е книга за радостта да намериш път към другия. Това не е любовен роман. Това е книга за любовта. „Любов“ обединява в едно Изтока и Запада, минало и настояще, за да даде на читателя завладяващ, драматичен и жив разказ за любовта. Това е книга, която ни оставя без дъх, но най-вече отговоря на големия въпрос: „Как любовта може да промени живота ни?“.

14. „Отива една жена при лекаря“ от Рей Клуун

Истинска ода за любовта, този роман представлява личната изповед за живота на холандеца Рей Клуун ще плени и замисли и най-големите циници. Тъжна, но и на моменти хедонистична, в крайна сметка историята на модерните европейци Стейн и Кармен ще извика сълзи в очите на всеки. Клуун е директен и прям. Има стил, който, подобно на диагнозата в романа, удря като с чук, без срам, но и без театралничене и винаги с чувство за хумор.

 

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …

Един коментар

  1. Филолог

    Добри са!