Начало / Любопитно / „Канела и барут” от Илай Браун (анотация)

„Канела и барут” от Илай Браун (анотация)

Лъскави блюда и бурни пиратски приключения са двата страхотни вкуса, които се съчетават добре в дяволития роман на Илай Браун „Канела и барут”.

Оуен Уеджууд е великолепният, но малко превзет готвач на корабния магнат лорд Рамзи, докато капитанката на корсарски кораб Лудата Хана Мабът не гръмва Рамзи в упор и не пленява Уеджууд. Всякак седмица той трябва да се бори за живота си, като й приготвя по едно великолепно ядене всяка неделя с наличните продукти на борда на „Летящата роза”. Провизиите на пиратския кораб не са никак обнадеждаващи: царевично брашно, чесън, сланина, оцет, зелени лимони, ром и противна пастърма с неясен произход, която моряците наричат „Сладката Мери”. „Това са жалките продукти налични в килера”, оплаква се Уеджууд в дневника си. „Много по-интересни са плъховете, толкова дръзки и многобройни… Има с какво да се храни ордата, но продукти за изискани блюда?” Уеджууд изповядва вярата си в кухнята, където създава особена теология на храненето. Капитан Хана Мабът настоява и той да сяда на масата с нея всяка неделя и да споделя вкусните корабни блюда, а разговорите им по време на вечеря често придобиват мистичен привкус.

„За мен устата е храм, като този, който Адам и Ева създали в пещерата”, казва той в един момент. „Храмът е отворен и от двете страни. От едната страна е познатият свят, огрян от слънцето и следващ реда, създаден от природата и човека. От другата страна е мрак и претворяване. Между двата полюса на раждането и смъртта, спокойствието и лудостта, се намира вкусът.”

Всичко това плюс опушени с чай равиоли с пълнеж от змиорка; тарт с манго и бренди и пълнена къртица! Някои от рецептите звучат малко модерно – но погледнах историята на равиолите и открих, че са били известни в Англия още през ХІV в. И понеже пиратският кораб отплува на Изток за среща със съдбата в Китай, напълно възможно е Уеджууд да избира паста мисо, сепия и лимонена трева – продукти, типични за голям супермаркет. „Канела и барут” съдържа много повече от изискана кухня в открито море, тя е само нишка в сюжетната линия.

„Канела и барут” тук

Прочетете още

PAMUK_Orhan_The-Texture-of-Istanbul_FINAL_Cover_4

Орхан Памук за Истанбул: „Когато падне мъгла, е като градът от детството ми“

Писателят е роден точно там преди 72 години Носителят на Нобелова награда за литература през …