Начало / Интервюта / Елиза Пуричели Гуера: Много съм щастлива, че книгите ми са издадени на български език

Елиза Пуричели Гуера: Много съм щастлива, че книгите ми са издадени на български език


Елиза Пуричели Гуера е родена в Милано. Винаги е мечтала да стане писателка, от момента, в който майка й й прочита „Пипи Дългото чорапче“. Червенокоса е и смята, че затова е имала неприятности в училище – учителите често й са се карали. Освен писателка е и преводачка и редакторка на свободна практика. На български са преведени 5 от книгите й от поредицата „Приключенията на Минерва Минт“, издадени от „Фют“. Мечтае да живее в Лондон. Предлагаме ви интервю с Гуера, дадено специално за сайта „Детски книги“.

–––––––

Кой е любимият ти съвременен автор на книги за деца и възрастни?

–          Обичам Филип Пулман, автор на трилогията “Тъмните му материи”. Колкото до автор за възрастни – много е трудно да избера само един… В момента чета Хилари Мантел, която написа историческия роман “Вълци” и спечели наградата Букър.

Какво те вдъхновява да пишеш за деца?

–          Смятам, че все още притежавам богато въображение – същото, което вдъхновяваше създаването на различните игри, споделени с приятелите ми в детството. Харесва ми и свободата, която писането на детски книги дава – да се съчетават различни жанрове в една история: криминален, приключенски, детективски, комедиен… но детективската част ми допада най-много!

Има ли около теб деца, на които четеш ръкописа преди отпечатване?

–          Малката ми петгодишна племеничка Анита изслушва историята предварително и ако нещо не й хареса, незабавно ме уведомява.

Как събираш идеи за книгите си?

–          Появяват ли се те като светкавица или внимателно обмисляш къде да ситуираш действието?  Идеите идват тогава, когато най-малко ги очаквам, особено когато се возя с влак или се разхождам: понякога е просто име като Минерва или линия, или място. Дамската ми чанта е пълна с бележчици, на които си записвам идеите. Добрите оцеляват и тогава започвам да мисля за сюжет, но без да планирам прекалено много – оставям въображението ми да си свърши работата.

Живееш в Италия, но твоята героиня Минерва Минт пребивава в Корнуол, Великобритания. Защо реши да изпратиш червенокосата госпожица да живее тъкмо в малкото английско селце?

–          Живях четири години във Великобритания и винаги съм харесвала страната защото действието в почти всички книги, които обожавам, се развива там. Според мен Великобритания е страна на въображението и вдъхновението. А специално Корнуол е магично място, в което ще откриете пирати, крал Артур, Мерлин, духове…

Имаш ли приятели като Рави и Томазина в реалния живот?

–          Да, имам и мисля, че едно от най-важните неща в живота е да имаш някого до себе си, който да те подкрепя и с когото да споделиш всичко, дори и приключение!

Подскажи ни нещичко за енциклопедията, която откриваме още в началото на поредицата “Приключенията на Минерва Минт” – защо в пътната чанта е тъкмо четвърти том?

–           Читателите трябва да обърнат много сериозно внимание на написаното на корицата тъкмо на този четвърти том…

Ще се появи ли Септимъс Ходж в някоя от книгите в поредицата като реален герой, не само като име?

–          Книгите от поредицата за Минерва Минт са седем и в последната Септимъс наистина ще се появи. За читателите ще бъде истинска изненада на открият истинската му самоличност! А и появата му в Пемброуз ще бъде зрелищна!

Какво мислиш за тенденцията да се отхвърлят класическите приказки заради “кръвожадните” сцени в тях?

–           Винаги съм обичала класическите приказки. Една от първите книги, които прочетох сама, бе сборник с творби на братя Грим, затова изобщо не съм съгласна с идеята да отхвърлим четенето на приказки. В тези стари истории можеш да откриеш много приключения, тайни и магия, а и да потръпнеш лекичко.

 Защо е важно децата да четат книги?

–          Без книги животът ни би бил много по-ограничен. Книгите са прозорци и врати към други светове, които не бихме могли да изследваме без помощта на четивата. Те разширяват ума ни, забавляват ни, карат ни да разсъждаваме. Чрез книгите ни е позволено да изживеем множество различни животи и да научим нещо за себе си.

Какво би искала да кажеш на своите български читатели?

–           Когато си мечтаех да стана писател, а аз мечтая за това от дете, никога не съм си помисляла, че един ден моите книги ще бъдат публикувани в България! Явно и най-невъзможните ни мечти могат да се сбъднат! Чувствам се много щастлива, че книгите ми са издадени на български език и се надявам читателите да се наслаждават истински на поредицата “Приключенията на Минерва Минт”!

(Със съкращения)

Поредицата “Приключенията на Минерва Минт” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …