Начало / Свят / Търси се биограф на Дорис Лесинг

Търси се биограф на Дорис Лесинг

Изпълнителите на завещанието на писателката Дорис Лесинг са натоварени със задачата да намерят биограф, който да опише живота й в книга, съобщи „Гардиън“. Лесинг почина през 2013 г. и остави зад себе си наследство от над 50 книги, включително класиката „Златната тетрадка“. В завещанието си, датиращо от 2009 г., Лесинг пише, че изисква това да бъде Майкъл Холройд,  биограф на Джордж Бърнард Шоу. Ако той не може или откаже, тогава изборът да бъде направен от изпълнителите на завещанието.

Сър Майкъл Холройд обаче няма да се заеме с отговорната задача. Холройд, който е един от изпълнителите на завещанието, посочва възрастта си като причина. Той е на 79.

„Пях потърсен още през 1993 г. Тогава казах „да“, но бях доста по-млад. Сега карам 80-ата си година. Архивът й е огромен, не по-малък от този на Шоу, и също толкова разпръснат в цял свят. Ще ми отнеме близо 10 години, за да проуча всичко. Това означава, че съм прекалено стар. Биографът, който и да е той, ще има адски много работа. Трябва да обикаля Англия, САЩ, Южна Африка… Ще има планина пред себе си за изкачване“, сподели Холройд.

Когато бъде оторизиран биограф, той ще има ексклузивен достъп до архиви на Лесинг, които остават затворени дори за нейните деца. Носителката на Нобелова награда за литература за 2007 г. изисква дневниците й да не бъдат показвани на никого, освен на биографа. Холройд допълва, че много писатели и учени са предложили услугите си. Той и останалите изпълнители на завещанието са си поставили за цел да вземат решение до пролетта на тази година. След това избраният биограф трябва да се договори и с наследниците на писателката.

Не се знае защо Лесинг крие архивите си. Британският таблоид „Дейли Мейл“ спекулира, че това може да има общо с членството й в комунистически организации.

Свързани заглавия
Дорис Лесинг: Не вярвай на приятел, който не допуска грешки, обичай жена, а не ангел

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.
Почина Дорис Лесинг

Книги на Дорис Лесинг тук

Фото: Би Би Си

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …