Начало / Читатели / „Книга на мълчанието“ от Борис Христов (ревю)

„Книга на мълчанието“ от Борис Христов (ревю)

Златина ПЕТКОВА

Съзнавам, че  да говориш за книга, избрала си да мълчи, е като  да се мъчиш да пренесеш ледена топка в Сахара, за да преведеш снега на езика на бедуините.  Усещаш как смисълът бавно се стапя в ръцете ти и  изтича между пръстите, без да можеш  нищо да обясниш. И все пак, се чувстваш длъжен да опиташ. Длъжен, защото в този свят на креслива бъбривост, на шумни премиери , патетични похвали и дълго кънтящи аплодисменти, тишината също има право на своето ехо.

Тънката сива стихосбирка, озаглавена „Книга на мълчанието“, е едно от  мълчаливите събития, минали на пръсти покрай нас в края на 2014г.  Няколко десетилетия след честния кръст, който Борис Христов  поставя върху обещанието си да не слугува повече в храма на поезията, мълчанието му сякаш само взема думата.  Изборът на предлога „на“, вместо „за“ не е случаен, а съвсем преднамерен. Това е книга, чийто автор не е самотният човек  от село Лещен, а тишината. Тишината, която настойчиво задава въпроси.

„Въпросът е защо говорещият за смирение не изповядва сдържаност в говоренето и не намира думите, с които да ни каже как да постигнем  многословие в мълчанието.“

И пак тишината е, която рисува в ума ни картини. Изпълва ни с ужас, когато внезапно „слита“ отнякъде. Издърпва ни с приливите си навътре в морето  на мъдростта,  а после ни изхвърля, по библейски, с отливите  на брега на страданието.

Мисля си ,че стихосбирката на Борис Христов е паузата мълчание,  която всеки от нас заслужава да получи.

„Книга на мълчанието“  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …