Начало / Автори / Да си спомним за Добри Немиров

Да си спомним за Добри Немиров

Днес, 3 февруари, се навършват 133 години от рождението на Добри Немиров – един от създателите на късия психологически разказ и психологическия роман в българската литература. През 1912 г. излиза неговата първа книга – сборникът „Разкази“. Считан е от Иван Шишманов и Асен Златаров за един от най-талантливите ни белетристи. Романът му „Братя“ е определян като втори връх след „Под игото“.  Написал е общо 20 произведения – повести, романи пиеси. В много от произведенията му намират място неговите русенски спомени за детството и семейството му – „Напред“, „Първи бразди“ и „Когато бях малък“. Дълги години е бил в управителния съвет на Съюза на българските писатели и три мандата негов председател. През 1936 г. е удостоен с Кирило-Методиевска награда на фонд „Берлинов“ за цялостно творчество. Нейни носители са били само Елин Пелин и Йордан Йовков.

Интересно е да се знае, че Немиров основава пенсионния фонд на Съюза на писателите и фонд „Йордан Йовков“ за подпомагане на талантливи автори. Парите са му лично дарени от  Жак Елиас – приятел от детските му години. Живеещият  в САЩ богат търговец , виждайки немотията на своя приятелят, му дава два милиона лева.

Немиров е роден  като Добри Харалампиев Зарафов в Тутракан. Непосредствено след раждането, родителите му се установяват в Русе, града, който по-късно се отбелязва от всички негови биографи като родно място. В крайдунавския град Добри Немиров се формира като личност, започва да пише и за първи път публикува през 1902 г. свои разкази в русенски списания. Умира в София  на 30 септември 1945 г. Бил е масон.

През 1986 г. е публикувана книгата „Добри Немиров. Спомени от един свидетел на неговия живот”. Неин авторе е синът му Емил Немиров.

„Бедният Лука“ от Добри Немиров тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Един коментар

  1. Един достоен мъж, жалко, че е забравен. Но така е в днешна България – посредствеността цари навсякъде.