Начало / Свят / Хелън Макдоналд триумфира с награда „Costa“ за книга на годината

Хелън Макдоналд триумфира с награда „Costa“ за книга на годината

Хелън Макдоналд триумфира с наградата „Costa“ за книга на годината, съобщи thebookseller.com. Тя беше отличена за своите мемоари „H is for Hawk“. Макдоналд прибавя към сметката си 30 000 паунда. През миналата година книгата й беше наградена и с приза „Самюъл Джонсън“.

Церемонията по награждаването се проведе в централен Лондон. Писателят Робърт Харис, който беше тазгодишният председател на журито, заяви, че „H is for Hawk“ е бил категоричен победител.

„Всички в екипа на журито се обединихме около мнението, че книгата е омагьосваща. Изключителна, силна и прецизна проза. Изправяне очи в очи с мъката през безпощадния поглед на сокола“, сподели Харис.

В автобиграфията си Макдоналд – поетеса, писателка и илюстраторка , описва как се е справила с мъката след смъртта на баща й, който бил фотожурналист и соколар. От него тя се вдъхновила да се научи да опитомява грабливите птици. Книгата е в същото време и биография на на романиста Т. Х. Уайт, който също се е занимавал със соколарство.

Авторката заяви:

„Благодаря на всички книжари в страната, които са се занимавали с разпространението на моята книга. Както и на всички читатели – много от тях са имали свои трудни периоди, през които е трябвало да преминат. Книгата ми е за моментите от живота, които всеки иска да избегне, но не може. Всеки е преживявал такива.“

Робърт Харис използва възможността да благодари на спонсорите от компанията за кафе и топли напитки „Costa Coffee“, че подкрепят литературата. Той упрекна британските медии, че не обръщат достатъчно внимание на книгите.

„С едно или две изключения, вестниците пишат все по-малко за книги. Би Би Си също нямат програма, посветена на книгите, което е позор. Длъжни са на обществото да имат. Дано в бъдеще да намерят място за такава. Толкова ли много искаме?“, риторично попита писателят.

Свързани заглавия
Станаха ясни победителите в отделните категории на наградите „Costa“
Хелън Макдоналд спечели наградата „Самюъл Джонсън“

 

Скрийншот: theguardian.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …