Начало / Свят / Романът „Все още Алис“ от Лиса Дженоува предписван на пациенти, страдащи от деменция

Романът „Все още Алис“ от Лиса Дженоува предписван на пациенти, страдащи от деменция

Романът на Лиса Дженоува, „Все още Алис“, вече ще бъде предписван на пациенти, страдащи от различни форми на деменция, съобщи британският „Телеграф“. Книгата, публикувана за първи път през 2007 г., описва живота на жена, чието здраве постепенно деградира вследствие на Алцхаймер. Адаптацията на „Все още Алис“ излезе през 2014 г., а актрисата Джулиан Мур, която е в главната роля, получи „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“.

„Все още Алис“ е в списъка от 25 книги, които ще бъдат предписвани на хора, страдащи от деменция, както и на техни близки, за да разберат болестта и да се справят по-добре в ситуацията. Списъкът е изготвен от експерти и лекари и е одобрен от Минстерството на здравеопазването във Великобритания. Включени са както издания, обясняващи симпомите и прогреса на болестта, така и такива със съвети за максимално пълноценен живот с този тип заболяване.

Проектът беше стариран още през 2013 г. от „The Reading Agency“. Той е подкрепен от организации като „Alzheimer’s Society“, „The British Psychological Society“, „Carers UK“, „Dementia UK“, „Royal College of General Practitioners“ и „Royal College of Psychiatrists“.

Други книги, включени в списъка, са „The Little Girl in the Radiator“ от Мартин Слевин, „Dancing With Dementia: My Story of Living Positively with Dementia“ от Кристин Брайдън, „When Someone You Love Has Dementia“ от Сюзън Елиът-Райт и др.

Свързани заглавия
Лиса Дженоува: За много хора, заболели рано, пътят до поставянето на диагнозата “болест на Алцхаймер” е дълъг и невероятно изтощителен

„Все още Алис“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …