Начало / България / Нумизматичната колекция на Николай Цветанов стана основа на луксозен албум за монетосеченето у нас

Нумизматичната колекция на Николай Цветанов стана основа на луксозен албум за монетосеченето у нас

Два луксозни албума, разкриващи историята на българското монетосечене, вече са на българския книжен пазар. Книгата “Българското монетосечене от 1880 до 2010 г.” е първото издание, което дава пълна картина за всички сечени в България и чужбина наши монети. Изданието, което е в два варианта – луксозен албум за 170 лв. и колекционерска книга в специална кожена кутия за 450 лв., е дело на екип, воден от бизнесмена Николай Цветанов. Цветанов се слави като един от най-запалените нумизмати в България, който притежава една от най-богатите колекции на монети у нас. В авторския колектив на книгата са и Валентина Григорова-Генчева, Иля Прокопов, Николай Жерев и Радко Георгиев.

„Монетите са едни от най-точните носители на информация. Те са отражение на икономическите и политическите условия в държавата. Този, който може да „чете” по тях, може да направи изводи и констатации, скрити от официалните летописци. Затова под девиза „Да изучим историята чрез монетите” проверихме и анализирахме стотици страници, касаещи монетосеченето в България след 1880 г.”, пишат в увода на книгата авторите.

Книгата, заедно с подробния каталог на българските монети, не е предназначена само за нумизмати, колекционери и други, свързани с тематиката специалисти. Тя е за всеки, който би отделил поне малко време, за да я разгърне. Който би искал да намери нещо ново и интересно по въпроса за съвременното българско монетосечене. И не само… В книгата се публикуват и коментират за първи път ценни снимки на документи от българските държавни архиви. Новаторско е и изследването на монетовидни знаци (медали, накити, жетони и др.), свързани пряко с българското монетосечене.

Българското монетосечене 1880-2010 тук

Българското монетосечене (Луксозно издание) тук

Прочетете още

freestocks-OfaDD5o8hpk-unsplash

Хубави книги на лятна цена

Чудесни попадения за ваканцията Лятото е в разгара си и предлага пъстра палитра от емоции …