Начало / България / Нумизматичната колекция на Николай Цветанов стана основа на луксозен албум за монетосеченето у нас

Нумизматичната колекция на Николай Цветанов стана основа на луксозен албум за монетосеченето у нас

Два луксозни албума, разкриващи историята на българското монетосечене, вече са на българския книжен пазар. Книгата “Българското монетосечене от 1880 до 2010 г.” е първото издание, което дава пълна картина за всички сечени в България и чужбина наши монети. Изданието, което е в два варианта – луксозен албум за 170 лв. и колекционерска книга в специална кожена кутия за 450 лв., е дело на екип, воден от бизнесмена Николай Цветанов. Цветанов се слави като един от най-запалените нумизмати в България, който притежава една от най-богатите колекции на монети у нас. В авторския колектив на книгата са и Валентина Григорова-Генчева, Иля Прокопов, Николай Жерев и Радко Георгиев.

„Монетите са едни от най-точните носители на информация. Те са отражение на икономическите и политическите условия в държавата. Този, който може да „чете” по тях, може да направи изводи и констатации, скрити от официалните летописци. Затова под девиза „Да изучим историята чрез монетите” проверихме и анализирахме стотици страници, касаещи монетосеченето в България след 1880 г.”, пишат в увода на книгата авторите.

Книгата, заедно с подробния каталог на българските монети, не е предназначена само за нумизмати, колекционери и други, свързани с тематиката специалисти. Тя е за всеки, който би отделил поне малко време, за да я разгърне. Който би искал да намери нещо ново и интересно по въпроса за съвременното българско монетосечене. И не само… В книгата се публикуват и коментират за първи път ценни снимки на документи от българските държавни архиви. Новаторско е и изследването на монетовидни знаци (медали, накити, жетони и др.), свързани пряко с българското монетосечене.

Българското монетосечене 1880-2010 тук

Българското монетосечене (Луксозно издание) тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …