Начало / Свят / Джумпа Лахири триумфира с приза за литература от Южна Азия

Джумпа Лахири триумфира с приза за литература от Южна Азия

Индийско-американската писателка Джумпа Лахири спечели наградата за литература от Южна Азия, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за романа си „The Lowland“. Лахири прибавя към сметката си 50 000 долара. Авторката не можа да присъства на церемонията по награждаването на литературния фестивал в Джайпур.

Книгата разказва за двама братя, чиито пътища се разделят, след като единия от тях решава да се присъедини към Комунистическата партия в Индия. Тя беше публикувана през 2013 г. и беше номинирана за „Букър“.

„DSC Prize for South Asian Literature” се дава всяка година на писатели от всякаква националност, написали книга за Южна Азия. Творбата трябва да е написана или преведена на английски език. Темите, които трябва да разглежда, са драмите на обикновените хора, култура, политика или история. Победителят се обявява на фестивала в Джайпур и получава премия от 50 000 долара. „DSC Prize for South Asian Literature“ е наградата с най-голяма парична премия в Азия.

Джумпа Лахири е родена в Лондон през 1967 г. Тя е дъщеря на индийски имигранти. Семейството й се мести в САЩ докато тя е още малка и Лахири се определя като американка. Пише кратки разкази и романи. Българският читател я познава от заглавията „Непривична земя“, „Преводачът на болести“ и „Името“.

Свързани заглавия
Сайръс Мистри спечели наградата за литература от Южна Азия
Джийт Тейл спечели приза за литература от Южна Азия

Книги от Джумпа Лахири тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …