Начало / Свят / Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

Писателите В. С. Найпол и Пол Теру, които бяха скарани дълги години, се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур, съобщи „Гардиън“. Двамата си стиснаха ръцете пред публиката на откриващия ден на събитието 19 години след като започна враждата помежду им.

Инициативата била на организаторите на осмото издание на фестивала в Индия. Теру излязъл на сцената и въодушевено приел поканата за публично примирие с Найпол. Когато Найпол бил поканен да се присъедини след драматична пауза, се съгласил и неговата съпруга, Надира, го закарала с инвалидната количка до сцената, където старите познайници си стиснали ръцете. 82-годишният британски автор с индийски корени страда от болестта на Паркинсон.

Найпол и американецът Теру се сдобриха още през 2011 г., когато Иън Макюън организира среща между тях на фестивала „Хей“ в Уелс. До последно не се знаеше обаче дали Найпол ще се съгласи на публичното примирие, защото отказал интервю на Би Би Си само дни преди събитието.

Пол Теру се запознава с Найпол в Уганда през 1966 г., където по онова време е университетски лектор. Той отива с него в Англия и се превръща в негово протеже. Приятелството им охладнява след като Теру започва да критикува своя ментор. Скарват се през 1996 г., когато американският автор открива свои книги, с посвещение лично за Найпол, пуснати за продажба в каталог за редки издания.

Свързани заглавия
В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, отказали да му платят искания хонорар

Марк Леви и нобелистът В.С. Найпол – гости на книжния панаир в Шанхай
Нобелистът Найпол отвори война на писателките
Найпол и Теру заровиха томахавката

„Половин живот“ от В. С. Найпол тук

Книги от Пол Теру тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

img_0992

Инспектор Гамаш сее справедливост и в класацията на „Ню Йорк Таймс”

Шестнайсетата история с него е на върха сред бестселърите Луиз Пени подхваща поредицата си с …