Начало / Свят / Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

Найпол и Теру се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур

Писателите В. С. Найпол и Пол Теру, които бяха скарани дълги години, се помириха публично на литературния фестивал в Джайпур, съобщи „Гардиън“. Двамата си стиснаха ръцете пред публиката на откриващия ден на събитието 19 години след като започна враждата помежду им.

Инициативата била на организаторите на осмото издание на фестивала в Индия. Теру излязъл на сцената и въодушевено приел поканата за публично примирие с Найпол. Когато Найпол бил поканен да се присъедини след драматична пауза, се съгласил и неговата съпруга, Надира, го закарала с инвалидната количка до сцената, където старите познайници си стиснали ръцете. 82-годишният британски автор с индийски корени страда от болестта на Паркинсон.

Найпол и американецът Теру се сдобриха още през 2011 г., когато Иън Макюън организира среща между тях на фестивала „Хей“ в Уелс. До последно не се знаеше обаче дали Найпол ще се съгласи на публичното примирие, защото отказал интервю на Би Би Си само дни преди събитието.

Пол Теру се запознава с Найпол в Уганда през 1966 г., където по онова време е университетски лектор. Той отива с него в Англия и се превръща в негово протеже. Приятелството им охладнява след като Теру започва да критикува своя ментор. Скарват се през 1996 г., когато американският автор открива свои книги, с посвещение лично за Найпол, пуснати за продажба в каталог за редки издания.

Свързани заглавия
В. С. Найпол няма да присъства на литературния фестивал в Бали, отказали да му платят искания хонорар

Марк Леви и нобелистът В.С. Найпол – гости на книжния панаир в Шанхай
Нобелистът Найпол отвори война на писателките
Найпол и Теру заровиха томахавката

„Половин живот“ от В. С. Найпол тук

Книги от Пол Теру тук

Прочетете още

913C+MR3S5L._AC_UF1000,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 юли – 14 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (21 седмици в класацията) 2. „All …