На фокус
Начало / Свят / Писателят и литературен критик Джон Бейли почина на 89

Писателят и литературен критик Джон Бейли почина на 89

Писателят Джон Бейли, съпруг на известната авторка и философ Айрис Мърдок, почина, съобщи британският „Телеграф“. Той беше на 89 години. Бейли, чиято слава често беше засенчвана от тази на неговата съпруга, е най-известен с поредицата книги за нейния живот. Първата от тях, „Iris“, беше адаптирана на големия екран с участието на Джуди Денч и Джим Броудбент.

Бейли е роден през 1925 г. Той завършва престижния колеж „Итън“, а впоследствие следва в университета „Оксфорд“, преди да стане преподавател там. Първата му биография на неговата съпруга, Айрис Мърдок, „Iris“, излиза през 1998 г. и описва в детайли как здравето й постепенно деградира вследствие на Алцхаймер.

Макар изданието и неговата адаптация да спечелиха много почитатели на автора, той също беше критикуван, че нарушава личното пространство на съпругата си, без тя да има възможност да се защити. Мърдок умира през 1999 г.

Мърдок и Бейли се запознават през 1954 г. и се женят 2 години по-късно. След нейната смърт писателят се жени за семейната им приятелка Ауди Вилиърс. През 2005 г. той се скара с Нобеловия лауреат Елиас Канети, който определи Айрис като „интелектуалец в лека категория“. Бейли му отговори, като го обвини, че ревнува от нейния успех.

Свързани заглавия
Айрис Мърдок: Писането е като сватбата. Не трябва да се вричаш, преди да си удивен от късмета си

Книги от Айрис Мърдок” тук

Фото: telegraph.co.uk

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …