Начало / България / Критици и колеги приветстваха Кирил Василев на примиерата на „Провинции“

Критици и колеги приветстваха Кирил Василев на примиерата на „Провинции“

Десислава ВЕЛИНОВА 

Много критици и поети, сред които Стефан Иванов, Марин Бодаков и др., почетоха премиерата на новата стихосбирка на Кирил Василев „Провинции“ в столичната книжарница „Хеликон Витоша“. Водещ на събитието бе издателят на стихосбирката Цветанка Еленкова от „“Смол Стейшън Прес“, а своето възхищение към поезията на младия юрист изразиха редакторът му Владимир Сабоурин, поетът и критик Ани Илков. За финал на представянето актьорът Александър Калинов даде глас на някои от стиховете на автора.

Цветанка Еленкова определи поезията на Василев като долното течение на река – изобилие от наноси, които, вливайки се в морето, променят цвета му. Тя открои като важни за стихосбирката ключовите думи „нищо“ и „спасение“ и сподели, че харесва стиховете на Кирил Василев отдавна и цени многобройните пластове, които открива там.

След издателя думата взе Ани Илков, който нареди философската поезия на Василев сред най-добрите книги на автори от т.нар. „средно“ поколение. Макар рядко да издава книги, поетът още с първата си стихосбирка е успял да стане разпознаваем и очакван автор, допълни още Илков.

В почти изцяло мъжката компания Владимир Сабоурин подробно и с внимание към детайла разгледа накратко проблемите, които са водещи за поета Кирил Василев и неговите стихове. Сабоурин сподели, че за разлика от обикновените случаи, когато редакторът е принуден да съкращава текстовете, при „Провинции“ дори се е налагало да иска още и още стихове, които да бъдат включени, за да придобие стихосбирката максимална пълнота и въздействаща сила.

Василев е автор на три стихосбирки и преподавател по културология в Софийския университет. Предишната му книга „Липсващи страници“ е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов”, 2010, а с първата си „Три поеми“ е носител на специалната награда на конкурса „Веселин Ханчев”, 1995.

„Провинции“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …