На фокус
Начало / България / Критици и колеги приветстваха Кирил Василев на примиерата на „Провинции“

Критици и колеги приветстваха Кирил Василев на примиерата на „Провинции“

Десислава ВЕЛИНОВА 

Много критици и поети, сред които Стефан Иванов, Марин Бодаков и др., почетоха премиерата на новата стихосбирка на Кирил Василев „Провинции“ в столичната книжарница „Хеликон Витоша“. Водещ на събитието бе издателят на стихосбирката Цветанка Еленкова от „“Смол Стейшън Прес“, а своето възхищение към поезията на младия юрист изразиха редакторът му Владимир Сабоурин, поетът и критик Ани Илков. За финал на представянето актьорът Александър Калинов даде глас на някои от стиховете на автора.

Цветанка Еленкова определи поезията на Василев като долното течение на река – изобилие от наноси, които, вливайки се в морето, променят цвета му. Тя открои като важни за стихосбирката ключовите думи „нищо“ и „спасение“ и сподели, че харесва стиховете на Кирил Василев отдавна и цени многобройните пластове, които открива там.

След издателя думата взе Ани Илков, който нареди философската поезия на Василев сред най-добрите книги на автори от т.нар. „средно“ поколение. Макар рядко да издава книги, поетът още с първата си стихосбирка е успял да стане разпознаваем и очакван автор, допълни още Илков.

В почти изцяло мъжката компания Владимир Сабоурин подробно и с внимание към детайла разгледа накратко проблемите, които са водещи за поета Кирил Василев и неговите стихове. Сабоурин сподели, че за разлика от обикновените случаи, когато редакторът е принуден да съкращава текстовете, при „Провинции“ дори се е налагало да иска още и още стихове, които да бъдат включени, за да придобие стихосбирката максимална пълнота и въздействаща сила.

Василев е автор на три стихосбирки и преподавател по културология в Софийския университет. Предишната му книга „Липсващи страници“ е номинирана за Националната награда за поезия „Иван Николов”, 2010, а с първата си „Три поеми“ е носител на специалната награда на конкурса „Веселин Ханчев”, 1995.

„Провинции“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …