Начало / Свят / Тетрадка на Алън Тюринг ще бъде изложена на търг, очаква се за нея да бъдат платени поне 1 млн. паунда

Тетрадка на Алън Тюринг ще бъде изложена на търг, очаква се за нея да бъдат платени поне 1 млн. паунда

Тетрадка на Алън Тюринг, датираща от времето, в което е работил по разкодирането на германската машина „Енигма“, ще бъде изложена на търг, съобщи „Гардиън“. Очаква се за нея да бъдат платени минимум 1 млн. паунда. Търгът ще се проведе на 13 април в Ню Йорк, организиран от аукционната къща „Bonhams“.

Ръкописът е от 56 страници и е от 1942 г., когато Тюринг е работил заедно с други учени за разкодирането на шифровъчната машина „Енигма“ в известния парк „Блечли“. Тетрадката е част от колекция документи, които бащата на съвременната компютърна наука оставя на своя приятел и колега математик, Робин Ганди. Ганди дава документите за съхранение в архива на колежа „King’s College“, част от университета „Кеймбридж“, но запазва тетрадката за спомен.

Алън Тюринг е роден през 1912 г. Той е британски учен, пионер в сферата на компютърната наука, логиката, математиката и криптоанализа. Успявайки да разшифрова германската машина за кодиране на съобщения „Енигма“, Тюринг е с огромна роля нацистка Германия да загуби Втората световна война. След войната работи по мащабен проект за „University of Manchester“. На 39-годишна възраст е арестуван по обвинения в хомосексуалност, което по онова време е престъпление. За да не влезе в затвора се подлага на хормонална терапия, която да промени сексуалната му ориентация. Тюринг отнема живота си през 1954 г., като отхапва от ябълка, потопена в цианид. В края на 2014 г. излезе филма за него „Игра на кодове“, по биографията на Андрю Ходжс, „Alan Turing: The Enigma“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …