Начало / Свят / Индийски автор спира да пише заради протести на местни националисти

Индийски автор спира да пише заради протести на местни националисти

Индийският автор Перумал Муруган ще спре да пише заради протести на местни националисти срещу неговите книги, съобщи „Гардиън“. Той обяви, че повече няма да бъде писател, а ще продължи да работи само като учител. Муруган ще настоява 7 от публикуваните му романи да не се разпространяват повече.

Индиецът е взел това решение след 18-дневна кампания срещу неговата книга „One Part Woman“, излязла в неговата родина през 2010 г. и преведена на английски през 2013 г. Действието в нея се развива преди повече от век и описва щастлива, но бездетна двойка. Съпругата решава да забременее от непознат в религиозен ритуал. Изданието проследява напрежението между нея и съпруга й. Според местни националисти „One Part Woman“ поругава традициите и честта на жените. Муруган беше принуден да поиска охрана от полицията за своето семейство.

Това не е първият случай, в който свободата на словото е заплашена в Индия. През миналата година от рафтовете в книжарниците беше свалена нехудожествената книга за индуизма на американската изследователка Уенди Донигър. Националистки групировки спряха от прожектиране и филм по „Хамлет“ от Уилям Шекспир, като твърдяха, че е „непатриотичен.“

Романът на Салман Рушди, „Сатанински строфи“, все още не се продава в страната, макар да излиза още през 1988 г. Авторът пък не е в безопасност на територията на държавата, макар да е с индийски корени. През 2011 г. публикуването на биографията на Соня Ганди, „The Red Sari“, дело на Хавиер Моро, беше спряно заради твърдение на автора, че Ганди е имала хомосексуална връзка. Изданието се разпространява на испанския книжен пазар.

Перумал Муруган сподели в интервю, че има идеи за поне още 10 романа, но няма да ги реализира. Неговият издател, Канан Сундарам, заяви, че макар да не е задължен от закона, ще уважи желанието на автора и ще свали от книжарниците неговите книги.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …