Начало / България / Децата на Силистра са най-активните в кампанията “Читателска щафета“

Децата на Силистра са най-активните в кампанията “Читателска щафета“

Децата на Силистра за втора поредна година са най-ревностните участници в Националната кампания за стимулиране на четенето “Читателска щафета“, съобщиха организаторите . 141малчугани от крайдунавския град са се включили в инициативата, на второ място е София със 78 участници, а на трето е Русе – 36.

В рамките кампанията, провела се между 29 септември 2014 г. и 8 януари  общо 760 деца от цялата страна са прочели 2756 книги от поредиците “Сам Силвър, тайният пират”, “Детективите Агата и Лари” и “Приключенията на Минерва Минт” на издателство ФЮТ. Първите 500 от тях са отличени със специални колекционерски значки.

„Четвъртото издание на кампанията приключи на 18 януари с книжно детско парти с пиратски приключения и много награди в „България мол“. По време на закриващото събитие бяха изтеглени чрез томбола и късметлиите Симона Генова на 8 години от Разград и Мартин Караиванов на 10 години от Ямбол, които спечелиха големите награди – електронен четец за книги и таблет, предоставени от „Озон“. Комплекти с книги пък ще зарадват Константина Медарова от Златица, Синем Назми от Исперих и Ивана Добрева от Силистра“, съобщиха организаторите.

Общо 473 преподаватели от цялата България са потвърдили прочетените книги на своите ученици. След тях  се нареждат 255 библиотекари и 56 родители.

Читателската страст на децата от Силистра се отразява и в класацията на най-активните училища в кампанията, където първенци са ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и ОУ “Иван Вазов”, следвани от СОУ “Паисий Хилендарски” – Златица.

Силистра е лидер и в индивидуалната статистика, където сред най-активните библиотекари се нареждат Дияна Георгиева и Светла Ангелова от Регионална библиотека “Партений Павлович” и училищният билиотекар Петранка Цавкова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Сред учителите на първо място с най-много възпитаници, изпратили форма за участие, се нарежда г-жа Миглена Манчева от столичното 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” с 26 участници в щафетата, следвана от Цветомира Кънева от ОУ “Васил Левски” (Исперих) с 23 ученици. Почетната трета позиция отива отново в Силистра при Валентина Кулева от ОУ “Иван Вазов” с 22 ученици участници в щафетата.

 

Деата с най-много прочетени книги са Демира Недева на 8 г. с 18 прочетени заглавия, Йоан Иванов Петков на 9 години и Калоян Цанев на 7 години – всеки с по 11 заглавия.

Тази година инициатива даде възможност на малките читатели да се включат още в конкурса „Карта на скрито пиратско съкровище“, като изпратят свои ръчно изработени пиратски карти. Картата на Магдалена Денева от Силистра бе отличена от представителите на Spiegelburg България и получи специална награда, а още двама творци си спечелиха книги след фейсбук-гласуване.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …