Начало / Свят / Марк Зукърбърг представи книга на Стивън Пинкър в литературния си клуб

Марк Зукърбърг представи книга на Стивън Пинкър в литературния си клуб

Книгата „The Better Angels of Our Nature“ на Стивън Пинкър е вторият избор на основателя на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг. Милиардерът обяви това на стената си в социалната мрежа, след като в последните две седмици почитателите му изкупиха пилотната книга на клуба „The End of Power“ на Мойзес Наим и я пратиха до върховете на бестселърите. Въпреки това само 126 човека се осмелиха да коментират книгата на д-р Наим. Читателският клуб на Зукърбърг вече има близо 270 000 фенове.

Зукърбърг вдигна много високо летвата с новия си избор.  Книгата на канадския психолог и преподавател в „Харвард“ Стивън Пинкър е с над 800 страници. Самият предприемач призна, че я е чел цял месец.

„Последните събития по света показаха, че насилието и тероризмът са по-силни от всякога, затова си струва да разберем как тази тенденция се засилва с времето. Някои от моите близки, на които се доверявам, ми казаха, че това е най-добрата книга по темата“, обяснява Зукърбърг.

Книгата е сред любимите и на друг технологичен гений – Бил Гейтс.

Стивън Пинкър нашумя с три предишни свои труда – „Езиковият инстинкт. Как умът създава езика“, „Как работи умът“ и „Материалът на мисълта“, издадени у нас от „Изток-Запад“.  В „The Better Angels of Our Nature“ той застъпва тезата, че откакто хората стоят  нащрек за прояви на насилие и несправедливост, светът ще става все по-хуманен. В книгата си психологът настоява, че има спад на насилието от библейски времена досега и доказва, че живеем в най-мирното време от съществуването на нашия вид, въпреки че твърдението изглежда нелогично и дори неприлично, като се имат предвид случващото се в Африка и Близкия Изток, например.

Новият избор на Зукърбърг понесе и критики, че избира само нехудожествена литература. 10 от последните 13 книги, прочетени от създателя на „Фейсбук“ не са художествени и са написани от мъже, отбелязват недоволните.

Свързани заглавия:

Първата препоръчана книга от Марк Зукърбърг е все още свободна за България

Тиражът на книга бе изчерпан за часове заради читателския клуб на Зукърбърг

Марк Зукърбърг направи Литературен клуб във „Фейсбук“

Книги от Стивън Пинкър тук

Прочетете още

Juraj

Поетът, който простреля Роберт Фицо: „Омразата и екстремизмът са навсякъде!”

Самият той се борел с насилието Юрай Цинтула улучи със законно притежаваното си оръжие най-малко …