Начало / Свят / Възходът на смартфоните и социалните мрежи кара хората да жадуват за истински книги

Възходът на смартфоните и социалните мрежи кара хората да жадуват за истински книги

Въпреки възхода на смартфоните и социалните мрежи, през последните 12 месеца посещаемостта на Британската национална библиотека се е повишила с цели 10%, съобщи британският „Телеграф“. Роли Кийтинг, изпълнителен директор на институцията, е на мнение, че светът на компютрите не представлява заплаха за традиционните библиотеки, ако те се развиват и вървят в крак с времето.

Кийтинг е на мнение, че макар да живеем в дигиталната ера, хората с времето жадуват все повече за истински контакт – печатни книги и срещи на живо, а не онлайн и т.н. Той разкри, че Британската национална библиотека планира много подобрения в годините до 2023 г., когато тя ще навърши 50 години. Сред  тях се дигитализиране на целия аудио архив, както и построяване на научния институт „Алън Тюринг“, за който ще бъдe необходима 42 милиона паунда инвестиция.

„Колкото повече животите ни биват прекарвани пред екрани, толкова повече желаем физически контакт – срещи на живо, физически артефакти, включително книги. Хората често ме питат дали в ерата на „Гугъл“ идеята за традицонна библиотека има смисъл. Това е труден въпрос. Ние вярваме, че библиотеките имат своето място, но те трябва да вървят в крак с времето. Необходими са инвестиции. Ролята на библиотеките е да дават знание и да възпитават ценности. Тези неща никога няма да излязат от мода“, сподели Кийтинг.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …