Начало / Свят / Възходът на смартфоните и социалните мрежи кара хората да жадуват за истински книги

Възходът на смартфоните и социалните мрежи кара хората да жадуват за истински книги

Въпреки възхода на смартфоните и социалните мрежи, през последните 12 месеца посещаемостта на Британската национална библиотека се е повишила с цели 10%, съобщи британският „Телеграф“. Роли Кийтинг, изпълнителен директор на институцията, е на мнение, че светът на компютрите не представлява заплаха за традиционните библиотеки, ако те се развиват и вървят в крак с времето.

Кийтинг е на мнение, че макар да живеем в дигиталната ера, хората с времето жадуват все повече за истински контакт – печатни книги и срещи на живо, а не онлайн и т.н. Той разкри, че Британската национална библиотека планира много подобрения в годините до 2023 г., когато тя ще навърши 50 години. Сред  тях се дигитализиране на целия аудио архив, както и построяване на научния институт „Алън Тюринг“, за който ще бъдe необходима 42 милиона паунда инвестиция.

„Колкото повече животите ни биват прекарвани пред екрани, толкова повече желаем физически контакт – срещи на живо, физически артефакти, включително книги. Хората често ме питат дали в ерата на „Гугъл“ идеята за традицонна библиотека има смисъл. Това е труден въпрос. Ние вярваме, че библиотеките имат своето място, но те трябва да вървят в крак с времето. Необходими са инвестиции. Ролята на библиотеките е да дават знание и да възпитават ценности. Тези неща никога няма да излязат от мода“, сподели Кийтинг.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …