На фокус
Начало / Свят / Децата четат все по-малко за удоволствие

Децата четат все по-малко за удоволствие

Американските деца четат все по-малко за удоволствие, съобщи „Гардиън“. Това сочат данните от последното проучване на детското и образователно издателство „Scholastic“, финансирано от „YouGov“. Децата посочват домашните и наличието на други занимателни дейности като причини. Едва 51% от тях твърдят, че четат книги за удоволствие.

За изследването са интервюирани 2558 родители и деца между 5 и 17 години. 51% от децата обичат да четат книги, в сравнение с 58% през 2012 г. и 60% през 2010 г. 12% от тях не харесват четенето изобщо. Изследователите са открили, че след 8-годишна възраст децата обръщат гръб на книгите. С времето те четат за удоволствие все по-малко и по-малко.

Интервюираните деца казват, че причините са или много домашни за училище, или други неща, които харесват повече от четенето. От „Scholastic“ отбелязват, че родителите четат много по-рядко на децата си след като те навършат 5 години. Учените са на мнение, че за да бъдат положени основите за едно дете да стане запален читател, трябва да му се четат книги на глас до 11-годишна възраст.

¾ от родителите, участвали в проучването, искат децата им да четат повече. На 71% се обединяват около желанието децата им да вършат повече неща, които не са свързани със стоене пред екран.

„Нашето проучване показва, че окуражаване както в училище, така и у дома, за децата от всички възрасти е необходимо, за да открият те силата и удоволствието от четенето. Четенето отваря врати пред децата, помага им да придобият умения и им предлага по-добро бъдеще“, коментира Франси Алегзандър от „Scholastic“.

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …