Начало / Свят / Децата четат все по-малко за удоволствие

Децата четат все по-малко за удоволствие

Американските деца четат все по-малко за удоволствие, съобщи „Гардиън“. Това сочат данните от последното проучване на детското и образователно издателство „Scholastic“, финансирано от „YouGov“. Децата посочват домашните и наличието на други занимателни дейности като причини. Едва 51% от тях твърдят, че четат книги за удоволствие.

За изследването са интервюирани 2558 родители и деца между 5 и 17 години. 51% от децата обичат да четат книги, в сравнение с 58% през 2012 г. и 60% през 2010 г. 12% от тях не харесват четенето изобщо. Изследователите са открили, че след 8-годишна възраст децата обръщат гръб на книгите. С времето те четат за удоволствие все по-малко и по-малко.

Интервюираните деца казват, че причините са или много домашни за училище, или други неща, които харесват повече от четенето. От „Scholastic“ отбелязват, че родителите четат много по-рядко на децата си след като те навършат 5 години. Учените са на мнение, че за да бъдат положени основите за едно дете да стане запален читател, трябва да му се четат книги на глас до 11-годишна възраст.

¾ от родителите, участвали в проучването, искат децата им да четат повече. На 71% се обединяват около желанието децата им да вършат повече неща, които не са свързани със стоене пред екран.

„Нашето проучване показва, че окуражаване както в училище, така и у дома, за децата от всички възрасти е необходимо, за да открият те силата и удоволствието от четенето. Четенето отваря врати пред децата, помага им да придобият умения и им предлага по-добро бъдеще“, коментира Франси Алегзандър от „Scholastic“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …