Начало / Свят / Американският романист Робърт Стоун почина на 77

Американският романист Робърт Стоун почина на 77

Почина американският романист Робърт Стоун, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Той беше на 77 години. Причина за смъртта му е хронична обструктивна белодробна болест, твърди неговият агент. Стоун беше най-известен с книгата си „Dog Soldiers“, за която получава приз от Националните награди на книги в САЩ през 1975 г. Писателят е бил два пъти номиниран за „Пулицър“.

Роден в Бруклин през 1937 г., Стоун е отгледан от самотна майка. След като тя става неспособна да го издържа, той прекарва няколко години в сиропиталище. През 50-те години на миналия век се присъединява към военноморските сили на САЩ. След службата си се връща в Ню Йорк, следва в „New York University“ и работи като журналист.

Първата му книга излиза през 1967 г. – „A Hall of Mirrors“ – адаптирана на големия екран с участието на Пол Нюман. По „Dog Soldiers“ пък е направен филма „Кой ще спре дъжда“ от 1978 г. с Ник Нолти. Друга известна творба на Стоун е „Children of Light“. В началото на 70-те години на ХХ век е кореспондент във Виетнам.

„Бях там по-малко от два месеца, но всеки ден беше различен. Това беше място, където всичко можеше да се случи. Човек не можеше да бъде сигурен за абсолютно нищо“, сподели авторът за престоя си в интервю за „Paris Review“.

Робърт Стоун е живял в близост до своя сънародник и класик Кен Киси. Двамата са приятели от преди Киси да покори литературния свят с „Полет над кукувиче гнездо“.

Прочетете още

440809017_433364139344061_1997057457844093_n

Кампания за „зелено“ четене започна

Където и да си, спри и почети! Четвъртото издание на „Зелено четене“ ще продължи почти …