Начало / България / Масово изкачване на Черни връх отбелязва 152-годишнината от рождението на Щастливеца

Масово изкачване на Черни връх отбелязва 152-годишнината от рождението на Щастливеца

120 години след изкачването на върха от големия български писател Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм в България, на 17 януари екипът на „Българска история“ организира масово изкачване на Черни връх. Събитието ще се проведе за втора поредна година по случай 152-годишнината от рождението на писателя.

Идеята на организаторите е изкачването да се превърне в традиция, целяща да обедини любителите на туризма в България около историческите ценности и знания, които могат да бъдат придобити в условията на отдих и опознаване на природните блага на страната.

И тази година сборният пункт, от където всички желаещи да се включат, ще започнат заедно изкачването, е последната спирка на автобус №93 – „Лифт Драгалевци“. Тъй като началният час е 8:00, тези, които ще използват автобуса, за да се придвижат до сборния пункт, могат да бъдат в 7:20 на автостанция „Хладилника“, където заедно с част от екипа на „Българска история“ организирано ще пътуват с градския транспорт до спирка „Лифт Драгалевци“. Първият автобус ще тръгне в 7:30, а вторият в 7:50. Продължителността на прехода е 4-5 часа в едната посока. Участниците ще имат възможност да изберат дали да използват лифт на качване или слизане, като предварително е ясно, че главната група ще се предвижва пеш по време на изкачването и ще използва лифта на слизане.

Според прогнозата за времето, условията ще са относително благоприятни, предвид зимния сезон. Въпреки това, организаторите отправят призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие, и всички, решили да вземат участие, да предвидят удобно и топло облекло.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …