Начало / Автори / Курт Тухолски: Какво е позволено на сатирата? Всичко

Курт Тухолски: Какво е позволено на сатирата? Всичко

Днес, 9 януари, се навършват 125 години от рождението на Курт Тухолски – поет, белетрист и публицист. Той е сред най-ярките сатирически пера на Германия. Публикувал е под четири псевдонима – Игнац Вробел (критик на съвременния живот), Петер Пантер (критик на театъра и литературата), Теобалд Тигер (агресивен и ироничен поет) и Каспар Хаузер (малък човек, който не може да се справи с живота). Поезията на Тухолски го представя наред с Ерих Кестнер като създател на модерния германски градски шансон. Неговите изпъстрени с жаргон и просторечни изрази стихове са образец на езиково майсторство и блестящ хумор.
Израства в дома на заможен директор на търговско дружество и получава възпитание в еврейска среда. Следва юридически науки в Берлин, Женева и Йена и става доктор по право. В Берлин завързва приятелство с Франц Кафка и заедно предприемат излети.
Още съвсем млад публикува сатирични гротески в списание „Шаубюне“,но журналистическата му дейност е прекъсната от избухването на Първата световна война. През 1915 г. поетът е мобилизиран и пратен на Източния фронт, където издава войнишкия вестник „Дер Флигер“. След края на войната Тухолски е вече убеден пацифист и започва да публикува антимилитаристични статии в списание „Велтбюне“ и от 1924 г. до края на двадесетте години е негов кореспондент в Париж. Подобно на своя литературен образец Хайнрих Хайне и Курт Тухолски пребивава до края на живота си предимно в чужбина.
Когато през 1933 г. в Германия идват на власт националсоциалистите, загубва германското си гражданство, а книгите му са забранени и публично изгаряни. Поетът изпада в дълбоко отчаяние от подема на фашизма в Европа и, достигнал върха на литературната си слава, в навечерието на Коледата на 1935 г, в жилището си недалеч от Гьотеборг, Швеция, слага край на живота си чрез свръх доза сънотворно.
В чест на поета са учредени две награди „Курт Тухолски“ – през 1984 г. от шведската секция на Международния ПЕН-център, присъждана на писатели, които са преследвани в родината си и живеят в изгнание, и през 1995 г. от фондацията „Курт Тухолски“ за публицистика.

 „Какво е позволено на сатирата? Всичко”

„Опитът нищо не означава. За 35 години той може да доведе до пагубни последици.”

„Човешката глупост е интернационална.”

„Езикът е оръжие. Дръжте го остро!”

„Човекът има две страсти освен да продължава рода си, да яде и да пие: да вдига шум и да не слуша”

„Един френски дипломат каза: „Войната? Не я намирам за толкова ужасна! Смъртта на един човек: това е катастрофа. Стотици хиляди убити: това е статистика!” – от произведението „Френският виц” (1932 г.)

Фото: ndr.de

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …