Начало / Свят / Литературните претенденти за „Оскар“ – прогнози

Литературните претенденти за „Оскар“ – прогнози

Най-големите филмови награди – „Оскар“, наближават. Номинациите за тазгодишното издание ще бъдат обявени на 15 януари, а церемонията по награждаването е на 22 февруари. Както всяка година, и тази много филми по книги се очаква да бъдат сред претендентите и наградените. Ето и някои от прожекциите, вдъхновени от книги, които привлякоха вниманието през последната година, представени от „Лос Анджелис Таймс“.

„Игра на кодове“ с Бенедикт Къмбърбач в главната роля. Лентата беше сред най-очакваните през последните 12 месеца. История за живота и революционната машина на Алън Тюринг, подпомогнала за разкодирането на съобщенията на германската машина „Енигма“ от Втората световна война. Филмът е по биографията на Тюринг от 1983 г., „Alan Turing: The Enigma“ от Андрю Ходжс.

„Не казвай сбогом“ по едноименния роман на Джилиан Флин. Книгата стана световен бестселър още след излизането си през 2012 г., но филмирането й от Дейвид Линч я превърна в глобален феномен. Сценарият е дело на авторката.

Две автобиографии също имат своите шансове. „American Sniper“ от Крис Кайл, в чиято роля влиза Брадли Купър, описва историята на най-смъртоносният снайперист в историята на армията на САЩ. „Моето приключение в дивото“ от Черил Стрейд – разказ на млада жена, която тръгва на рисковано и вълнуващо пътешествие, за да преодолее скръбта след смъртта на майка й.

„Несломен“ – филм по книгата Лаура Хиленбранд, с режисьор Анджелина Джоли. Това е вторият пълнометражн филм на съпругата на Брад Пит. Признатата биография на Хиленбранд е на невероятния Луи Замперини, който става олимпийски шампион, оцелява над месец в открития океан и преживява изтезанията в японски военнопленнически лагер. Замперини почина през 2014 г. на 97 години.

„Теория на всичко“ – филм, базиран на едноименните мемоари на Стивън Хокинг, както и на неговата биография „Тravelling to Infinity: My Life with Stephen“ от Джейн Уайлд Хокинг, първата съпруга на блестящия физик.

Екранизацията на още един роман също е сред фаворитите – „Най-търсеният човек“ от Джон Льо Каре. Адаптацията на шпионския трилър на Льо Каре е последния филм на брилянтния актьор Филип Сиймур Хофман, който напусна този свят през 2014 г.

Лентата „Гранд хотел „Будапеща“, дело на признатия режисьор Уес Андерсън, пък е своебразно отдаване на почит към творчеството на Стефан Цвайг.

През годините е доказано, че по книгите могат да се направят невероятни филми. Колко от тазгодишните адаптации ще бъдат наградени от Филмовата академия на САЩ предстои да разберем.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …