Начало / България / 32% от шестокласниците смятат, че четенето е загубено време

32% от шестокласниците смятат, че четенето е загубено време

Станаха ясни резултатите от изследването на четивната грамотност на учениците от VІ клас през учебната 2013/2014 г., дело на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование и фондация „Заедно в час“. На 48% от учениците им е трудно да прочетат една книга докрай, 32% смятат, че четенето е загубено време, а 36% признават не могат да четат повече от няколко минути.

Въпреки че данните от изходното ниво на изследването да показват, че при повечето твърдения се наблюдава положителна промяна, т.е. намалява делът на учениците, които като цяло проявяват негативно отношение към книгите и четенето, например с 6% е намалял делът на учениците, които четат само когато трябва; с 4% са се увеличили учениците, които определят четенето като любимото си хоби; с 4% е намалял делът на учениците, на които не им достига търпение или усилия, за да прочетат докрай една книга; с 6% е намалял делът на учениците, които в различна степен определят четенето като загуба на време данните очертават една сравнително пъстра картина и изследователите определят интереса на учениците към четенето „по-скоро като умерен“.

Анализите на редица международни и национални проучвания показват, че колкото повече учениците четат за удоволствие и развлечение, толкова по-добри читателски умения притежават те. Данните от изследването показват, че половината от учениците (57% на входно и 61% на изходно ниво) или четат за удоволствие по-малко от 30 минути на ден, или изобщо не четат за удоволствие.

Източник: ngobg.info

Прочетете още

IMG-20190202-WA0000

Написахме заедно съвършеното любовно писмо

Конкурсът ни за романтична столица на България събра много усмивки и признания в любов. Връщаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *