Начало / Свят / Арабски и френски издатели се обединиха срещу терористичния акт над „Шарли ебдо“

Арабски и френски издатели се обединиха срещу терористичния акт над „Шарли ебдо“

Арабски и френски издатели се обединиха и осъдиха терористичния акт над сатиричното списание „Шарли ебдо“, съобщи thebookseller.com. При атаките, извършени вчера, животите си загубиха 10 журналисти и карикатуристи от списанието, както и двама полицаи. 11 души са ранени.

Асем Шалаби, президент на Арабската асоциация на издателите, определи атаката като „ужасна, противоречаща на исляма и посланията на неговия пророк“. Ибрахим Ел Моалем, ръководител на най-голямото арабско издателство, „Dar El Shorouk“ в Египет, нарече терористичния акт „престъпление срещу цивилизацията“.

Френската асоциация на издателите публикува прессъобщение, в което определи атаката над редакцията на „Шарли ебдо“ като удар върху принципите на литературата, книгоиздаването и свободата на словото. Отдадена беше и почит на загиналите карикатуристи Уорински, Шарб, Кабу и Тиню. Офисите в Париж на някои френски издателства пък бяха евакуирани.

Денят на нападението съвпадна с публикацията на новия роман на Мишел Уелбек, „Soumission“ (Подчинение). В него авторът представя Франция, управлявана от ислямско правителство. Охрана беше поставена пред всички офиси на издателството „Flammarion“, което публикува творбата. Произведението е представено на първа страница на броя на „Шарли ебдо“ от тази седмица. Писателят е показан с новогодишна парти шапчица, като казва: „През 2022 г. ще празнувам Рамазан“. Засега няма информация книгата да има нещо общо с терористичния акт.

Международната асоциация на издателите също изрази подкрепата си към френските журналисти, писатели и издатели и осъди убийствата.

Свързани заглавия
Салман Рушди и Халед Хосейни осъдиха убийствата на френските журналисти
Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма
„Стършелите”: Редакциите са храм на свободата
Христо Комарницки: Дано поне извънземните имат чувство за хумор и харесват как ги рисуваме

Фото: numerama.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …