На фокус
Начало / Свят / Жан-Пол Сартр предупредил Шведската академия в писмо, че няма да приеме Нобелова награда, но то закъсняло

Жан-Пол Сартр предупредил Шведската академия в писмо, че няма да приеме Нобелова награда, но то закъсняло

Жан-Пол Сартр изпратил писмо до Шведската академия, в което предупредил, че няма да приеме Нобеловата награда за литература и не желае да бъде номиниран. То обаче пристигнало прекалено късно, съобщи „Гардиън“. Това стана ясно, след като Шведската академия разсекрети материалите, свързани с процеса на селектиране през 1964 г.

Припомняме, че комитетът пази в тайна всичко, свързано с номинациите и процеса по избиране на носител на престижния приз в тайна в продължение на 50 години. След като архивите от 1964 г. бяха отворени, се разбра, че Шведската академия получава писмо от френския автор на 14 октомври, в което ги уведомява, че не желае да бъде претендент за отличието. Решението той да бъде лауреат обаче е взето окончателно на 17 септември.

Не се знае дали, ако комитетът беше получил писмото навреме, щеше да промени решението си. Освен Сартр, фаворити са били руския писател Михаил Шолоков, който триумфира следващата година, и британският поет У. Х. Одън, който така и не получава Нобел. Общо кандидатите са били 76, от които 19 за първи път.

Сартр е първият и единствен, който доброволно се отказва от Нобелова награда за литература. През 1958 г. е избран Борис Пастернак, но под натиск на руските власти  отхвърля признанието. Френският екзистенциалист винаги е отказвал официални почести, включително Орден на почетния легион.

Свързани заглавия
Жан-Пол Сартр: Когато богатите хора воюват помежду си, бедните са тези, които умират

Книги от Жан-Пол Сартр тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

7dde8fe8c38464e11bab4ab601c7e353

Фрида Кало очаквала края си с четка в ръка

Дните ѝ са като пътепис на страданието Мексиканската художничка покорява и днес съзнанието на милиони …