Начало / Свят / Жан-Пол Сартр предупредил Шведската академия в писмо, че няма да приеме Нобелова награда, но то закъсняло

Жан-Пол Сартр предупредил Шведската академия в писмо, че няма да приеме Нобелова награда, но то закъсняло

Жан-Пол Сартр изпратил писмо до Шведската академия, в което предупредил, че няма да приеме Нобеловата награда за литература и не желае да бъде номиниран. То обаче пристигнало прекалено късно, съобщи „Гардиън“. Това стана ясно, след като Шведската академия разсекрети материалите, свързани с процеса на селектиране през 1964 г.

Припомняме, че комитетът пази в тайна всичко, свързано с номинациите и процеса по избиране на носител на престижния приз в тайна в продължение на 50 години. След като архивите от 1964 г. бяха отворени, се разбра, че Шведската академия получава писмо от френския автор на 14 октомври, в което ги уведомява, че не желае да бъде претендент за отличието. Решението той да бъде лауреат обаче е взето окончателно на 17 септември.

Не се знае дали, ако комитетът беше получил писмото навреме, щеше да промени решението си. Освен Сартр, фаворити са били руския писател Михаил Шолоков, който триумфира следващата година, и британският поет У. Х. Одън, който така и не получава Нобел. Общо кандидатите са били 76, от които 19 за първи път.

Сартр е първият и единствен, който доброволно се отказва от Нобелова награда за литература. През 1958 г. е избран Борис Пастернак, но под натиск на руските власти  отхвърля признанието. Френският екзистенциалист винаги е отказвал официални почести, включително Орден на почетния легион.

Свързани заглавия
Жан-Пол Сартр: Когато богатите хора воюват помежду си, бедните са тези, които умират

Книги от Жан-Пол Сартр тук

Прочетете още

24131528_2020340248247350_5403921462455528937_n

Спомен за библиотеката, която изуми света

Винаги сме казвали, че книгите пазят в себе си историята, но и отварят врата към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *