Начало / Интервюта / Красимир Проданов и Людмила Еленкова, водещи на „Радио Хеликон”: Програмата е наситена с преживявания за любителите на всякакви книги

Красимир Проданов и Людмила Еленкова, водещи на „Радио Хеликон”: Програмата е наситена с преживявания за любителите на всякакви книги

Бихте ли се представили пред читателите на lira.bg?
Красимир Проданов: Да, с удоволствие, макар че най-доброто представяне е в ефир. Иначе за протокола може да се отбележи, че прочетох първата си книга на четири – и на всичко отгоре беше поезия. Макар че не съм овладял умението да говоря в рими по „Радио Хеликон”.
Людмила Еленкова: Всеки, който е отварял сп. „Книжарница” и следи колонката „Книжарят препоръчва”, ме познава. Като бебе първия предмет, който съм хванала, е книга и досега не я пускам. Буквално и преносно. След седем години и половина книжарстване в „Хеликон” се сбъдна стара моя мечта – да говоря за книги пред аудитория, по-голяма от един-единствен читател или клиент. В този смисъл чрез „Радио Хеликон” пораснах.

Каква е мисията на „Радио Хеликон”?
К. П.: Може би първо трябва да постигне непосредствената си задача, за да заговорим в един момент и за мисия. Най-важното, което стои пред радиото, е това да създава правдива и едновременно усмихваща се картина на случващото се на книжния ни пазар – и в частност в книжарници „Хеликон”.
Л. Е.: Има шанс да стане единственото по рода си в България книжно радио, изцяло ориентирано към читатели, издатели, търговци и всички, за които литературата е друг живот, средство за забавление и възможност да се образоват. Ако хората усещат стойността на нашите книжарници по този начин, ще можем да кажем,че радиото е улучило верния път към една по-голяма  мисия.

Какво могат да чуят вашите слушатели? Каква е музиката, бихте ли споделили каква е програмната схема?
К. П.: Програмата е наситена с преживявания за любителите на всякакви книги. Така е построена, че когато и да се включите сред слушателите, бързо да се информирате за най-важното – нови книги, новини от света на литературата, специални предложения в книжарниците; просто всичко, което прави тази вселена така интересна. А като допълним и разнообразната музика – хитове, евъргрийни, специални музикални моменти, също българските песни, се получава вече твърде деликатесно радио преживяване. Вкусете го!
Л. Е.: Рубриките обхващат от „книга на деня”, класации на най-четените заглавия, представяне на хитови автори, ревюта от книжари, впечатления на читатели, до откъси на самите произведения, които звучат в ефир. Краси подрежда програмата така, че да се почувствате в максимално най-добрата интонационна среда на книжарници „Хеликон”. За това допринася и музикалната селекция на Стефан Германов. Има закачки като книжния ни хороскоп, изпитани кулинарни рецепти и новини за четящи хора от lira.bg.  Нищо чудно някой ден да представим и прогнозата за времето, отразена с книги.

Как избирате книгите, които представяте?
К. П.: Разбира се, и ние си имаме определени предпочитания – например винаги следя с повишено внимание новите заглавия за деца. Но истината е, че опитваме да предлагаме на първо място книгите, за които цял свят говори. Плюс специален акцент върху българското творчество.
Л. Е.: Няма конфликт на интереси по въпроса. Аз ценя заглавия, в които личи изкуството да се пише. Това не означава, че те са на пиедестал по радиото. В този му формат изборът  на опитен журналист и действащ книжар се оказаха добра симбиоза. С отношение сме към българските автори, надяваме се журито на наградата „Хеликон” да ни слуша. Ние не ви казваме какво да четете, а как да се чувствате добре сред книгите.

 Кои 5 заглавия ви впечатлиха през 2014 г.?
К. П.: Понеже вече намекнах за това, че слабост ми е литературата за деца, значи е редно да продължа в тая посока:
1. „Пръц-прахът на доктор Проктор” от Ю Несбьо
2. „Падингтън се развихря” на Майкъл Бонд
3. „Туне Глимердал”, написана от Мария Пар
4. „Тук има чудовища” с автор Алън Сноу
5. „Шифърът на крал Карл” – Рената Щулцова
Л. Е.: Тези, които усещам от първата страница със силен сюжет, експресивен език, плътни образи или добър превод. Които бъркат в душата ми и мисля над тях дълго, след като съм ги прочела.
1. „ Абсурдистан” – Гари Щейнгарт
2. „Светилата ” – Елинор Катън
3. „Бели зъби” – Зейди Смит
4. „Миниатюристът ” – Джеси Бъртън
5. „Колене” – Росен Карамфилов

Имате ли информация каква е вашата аудитория?
К. П.: На първо място, слушат ни във всички книжарници „Хеликон”. Книжарите, които работят там, буквално се разсънват с нашата програма сутрин, радиото изключват чак вечерта… Трябва да знаете, че книжарите са най-претенциозните слушатели на едно радио за книги. Най-взискателните! Харесаме ли се на тях, всички ще го харесат…
Л. Е.: Всеки, озовал се случайно или нарочно на „мястото на събитието” – в книжарница на „Хеликон”. Колегите ми, които обработват, препоръчват и продават книги. Хората, дошли заради конкретно заглавие или просто да се насладят на приятната атмосфера вътре. Както се казва, радиото е интимна медия и желанието ни е да докоснем именно страницата, на която човек се намира в момента.

„Радио Хеликон“ тук

Интервюто взе Румен Василев

Свързани заглавия
Тръгна литературното интернет радио “Хеликон”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …