Начало / Критика / Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Новата книга на Мишел Уелбек предизвика спорове още преди да е излязла – тя представя Франция през 2022 г., управлявана от президент мюсюлманин, жените спират да носят западни рокли, забулват се и напускат работа, преподавателите са уволнени, ако не сменят официално религията си. „Soumission“ ще бъде на френския книжен пазар от утре.

Ислямски организации в страната обвиниха автора в ислямофобия. От вестника „Libération“ пък са на мнение, че произведението маркира завръщането на сериозната френска литература. Времето на публикация също е изключително точно – едва 3 месеца преди президентските избори в страната и време, в което дискусиите, свързани с имиграцията са в своя пик.

„Книгата ми не е провокация. Провокация означава да кажа нещо, което е фундаментално грешно, само, за да дразня хората. Аз компресирам историята, но представям ситуация, която, според мен, е реална. Признавам, че изпреварвам събитията. Това не може да се случи в рамките на 7 години. Първо, което е най-трудно, мюсюлманите трябва да се научат да се спогаждат едни с други.

За мюсюлманите нещата не се развиват толкова зле. По-зле е за феминистите. Да, книгата има плашеща страна – аз обичам да използвам тази тактика. Но никъде не казвам, че трябва да се страхуваме от мюсюлманите. Истината е, че те не се интересуват от икономическите и политически проблеми. Те се вълнуват от това, което днес наричаме социални проблеми“, сподели Уелбек.

През 2001 г. френският писател определи исляма за най-глупавата религия. Срещу него беше заведено дело от ислямски организации, но то впоследствие беше прекратено.

Утре ще бъдат пуснати в продажба 150 000 копия от „Soumission“. Книгата без съмнение ще се превърне в бестселър и нейното излизане е определяно за едно от литературните събития на 2015 г. във Франция.

Свързани заглавия

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман
Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им
Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …