Начало / Критика / Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Новата книга на Мишел Уелбек предизвика спорове още преди да е излязла – тя представя Франция през 2022 г., управлявана от президент мюсюлманин, жените спират да носят западни рокли, забулват се и напускат работа, преподавателите са уволнени, ако не сменят официално религията си. „Soumission“ ще бъде на френския книжен пазар от утре.

Ислямски организации в страната обвиниха автора в ислямофобия. От вестника „Libération“ пък са на мнение, че произведението маркира завръщането на сериозната френска литература. Времето на публикация също е изключително точно – едва 3 месеца преди президентските избори в страната и време, в което дискусиите, свързани с имиграцията са в своя пик.

„Книгата ми не е провокация. Провокация означава да кажа нещо, което е фундаментално грешно, само, за да дразня хората. Аз компресирам историята, но представям ситуация, която, според мен, е реална. Признавам, че изпреварвам събитията. Това не може да се случи в рамките на 7 години. Първо, което е най-трудно, мюсюлманите трябва да се научат да се спогаждат едни с други.

За мюсюлманите нещата не се развиват толкова зле. По-зле е за феминистите. Да, книгата има плашеща страна – аз обичам да използвам тази тактика. Но никъде не казвам, че трябва да се страхуваме от мюсюлманите. Истината е, че те не се интересуват от икономическите и политически проблеми. Те се вълнуват от това, което днес наричаме социални проблеми“, сподели Уелбек.

През 2001 г. френският писател определи исляма за най-глупавата религия. Срещу него беше заведено дело от ислямски организации, но то впоследствие беше прекратено.

Утре ще бъдат пуснати в продажба 150 000 копия от „Soumission“. Книгата без съмнение ще се превърне в бестселър и нейното излизане е определяно за едно от литературните събития на 2015 г. във Франция.

Свързани заглавия

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман
Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им
Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234904_b

Защо да го познаваме?

Самият Стефан Цвайг си е задал този въпрос, вдъхновен от Балзак, който е смятал Жозеф …