Начало / България / Георги Тошев представя „АBBА. Любов, триумф, раздели“ на парти в столичен клуб

Георги Тошев представя „АBBА. Любов, триумф, раздели“ на парти в столичен клуб

Популярният журналист Георги Тошев ще представи книгата си „АBBА. Любов, триумф, раздели“ на специално ретро парти в столичен клуб, обявиха от издателство „Сиела“. Луксозният албум излезе на българския пазар по Коледа и предизвика голям интерес.

Късната премиера ще се състои на 9 януари, петък, от 20 ч в „Hacienda Club“ на пл. „Народно събрание“ 3 в столицата. Дрескодът ще е в духа на 70-те години, а музиката, естествено, ще е на незабравимата шведска група, чиито хитове десетилетия наред звучат из дискотеките. От издателството пък обещаха много изненади за феновете.

„Тази книга е пъзел, а може би кръстословица, която едва ли ще реша изцяло. Ще започна не от триумфа на АBBА, а от днешния ден на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид. Историята на АBBА не е сензация! Тя е обикновена среща на необикновени таланти. Те преживяват своето лично Ватерло, но не се оставят то да бъде единствено. Историята им наподобява филм. Не холивудски, а шведски. В нея съжителстват елементи от великата северна сага, преплитат се триумф и трагедия, богатство и бедност. Спомнете си Нора на Ибсен или госпожица Юлия на Стриндберг. Каквото и да им се случва, те успяват да преодолеят себе си в преследването на своите мечти. Подобно на филмите на един друг велик швед, кинорежисьора и драматурга Ингмар Бергман, във филма на „Абба“ има и болка, и светлина, и мрак, и така характерните за Севера неистовост и последователност.
Историята на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид е дълбоко лична. Но тя има и своята публична страна. След 1974 година, когато никому неизвестните шведи печелят в английския град Брайтън наградата на песенния фестивал „Евровизия“ с парчето „Waterloo“, животът им става твърде публичен. Той вече не им принадлежи изцяло, защото каквото и да правят оттук нататък, то ще бъде следено, коментирано, често изопачавано от медиите в целия свят. През 2006 година при първата ми среща с Фрида в швейцарското градче Цермат, където живее през последните години, тя ми каза: „Да бъдеш публичен, значи да си готов да споделяш с другите!“

„Може би не всеки дом в Швеция има Библия, но със сигурност ще намерите поне един албум на АBBА, казва за книгата на Тошев „New Musical Express „.

„АBBА. Любов, триумф, раздели“ тук

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …