Начало / България / Почина художникът Стефан Десподов

Почина художникът Стефан Десподов

Отиде си един от големите майстори на българската карикатура, познат на публиката като автор на плакатите на Народния театър – Стефан Десподов (1950-2015). Това се казва в съобщение на Съюза на българските художници. Поклонението ще се състои на 9 януари (петък) от 12 ч в църквата „Св. Седмочисленици“, София.

Стефан Десподов завършва Художествената академия през 1974 г., специалност „Приложна графика“ в класа на проф. Александър Поплилов. Веднага започва работа в издателство „Техника“, а по-късно и в „Народна култура“ като художествен редактор.

Участва в изложби на карикатурата, плаката и приложната графика у нас и в чужбина, увлича се също така от пространственото оформление и рисувания филм. Негови творби са публикувани в периодичния печат в България, Русия, бивша Югославия, Чехия, Германия и Куба.

Носител е на много награди за карикатура от наши и международни изложби.

През 1994 г. с клеймото на „Лик” излезе книгата  „Простмодернизъм и други глупости – рисунки без думи и думи от Стефан Десподов”. Илюстрирал е много книги.

Думи от Десподов:

„Независимо дали го знам, или не го знам, някоя пиеса дали съм я гледал много пъти, винаги преди да правя платната, започвам отново да я чета и обикновено докато я чета, тогава ми хрумват разни идеи.“

„Плакатите това им е лошото – много малък живот имат и изчезват. Но то въобще с театъра е така. Даже плакатът остава за по-задълго, отколкото самото представление.“

„Животът е един литературен вестник, четеш и нищо не разбираш…”

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …