На фокус
Начало / Свят / Марк Зукърбърг направи Литературен клуб във „Фейсбук“

Марк Зукърбърг направи Литературен клуб във „Фейсбук“

Нов мащабен проект за потребителите на най-голямата социална мрежа – „Фейсбук“ подготви създателят й Марк Зукърбърг. Притеснен от критиките, че мрежата му вреди на способността за концентрация и пречи на четенето на книги, американецът обяви, че от този месец стартира свой нов литературен клуб. На всеки две седмици той ще обявява заглавието на книгата, която чете, и ще кани над 30 милиона потребители да се присъединят към четенето и да обсъждат съдържанието й.

„Много съм развълнуван от моето книжно предизвикателство. Ще откриете, че четенето на книги е много изпълващо в интелектуален план. Книгите ви позволяват да изследвате една сфера, но и да откриете нови неща за себе си в неподозирана дълбочина, която не може да ви даде нито една друга медия в днешно време. Надявам се да удържа собствената си медийна диета, като прочета възможно най-много книги“, твърди в изявление Зукърбърг.

В края на годината пък всеки потребител ще може да види своята година в книги, както напоследък това може да направи в снимки и събития. До момента инициативата е събрала над 122 000 почитатели, макар да бе пусната в неделя следобед. Така Зукърбърг се надява да надмине по популярност читателския клуб на Опра Уинфри. Първият избор на основателя на „Фейсбук“ за четене е книгата „The End of Power“ от Мойзес Наим.

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …

Един коментар

 1. …четенето на книги е много изпълващо в интелектуален план…

  И изборът на М Зукърбърг за книга и автор – “ Политолог Мойзес Наим в книге «The End of Power» доказывает, что перевороты из редкого явления становятся правилом. «Власть теперь легче захватить, но труднее использовать и удержать», — пишет он….“

  Аз бих стартирала с Толстой ,а защо не и Сергей Минаев ,В Пелевин …

  Интимно занимание си е четенето :-)

  Политолозите са най-накрая на редичката ми
  Журналистите – пък въобще нямат място