Начало / Интервюта / Иън Ранкин: Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет

Иън Ранкин: Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет

Иън Ранкин е сред най-успешните съвременни криминални писатели. Той е известен с поредицата си романи за детектив Джон Ребус. От както излезе първата му книга през 1987 г., творчеството му се превежда на 22 езика и романите му са бестселъри в цял свят. Представяме ви интервю с Ранкин, дадено за writersandartists.co.uk.

––––––––––

Защо пишете?
–    Това е просто нещо, което правя. Забавно е да измисляш истории. Също така писането е опит човек да придаде смисъл на света, да си обясни това, което се случва. Освен това не се налага да пораствам, а мога винаги да продължавам да си играя с измислените си приятели.

Как беше публикуван първия ви роман?
–    Всъщност първият ми роман не излезе. Бях завършил ръкопис, който беше отхвърлен от всички, с които се свързах. Затова започнах да пиша книга със заглавие „The Flood”. Бях студент в „Edinburgh University”, където точно беше стартирала програма, работеща с издателства. Изпратих им ръкописа си. Беше 1986 г. и мисля, че ми платиха 400 паунда.

Имате ли литературен агент?
–    В началото нямах. Впоследствие една жена ме потърси и ми помогна да публикувам първия роман за Ребус, „Knots and Crosses”. Впоследствие тя изчезна и аз започнах да си търся. Хареса ми компанията „Curtis Brown” и се срещнах с техен човек. Той ме прехвърли на свое протеже, Питър Робинсън, с който продължавам да работя.

Как помага агентът?
–    Той е буфер между автора и издателя. Освен това познава пазара в различните страни.

Опишете ваш стандартен работен ден.
–    Нямам стандартни работни дни. Доста пъти не работя, защото съм зает да бъда писател. Това означава интервюта, фестивали, участия, кореспонденция – нямам секретарка, която да ми помага. Когато пиша книга, пиша 5 дни седмично, често вечер. Но когато не ми се получава не се старая. По-добре да пропусна ден, отколкото да напиша нещо некачествено. Пиша на лаптопа си, включително когато пътувам.

Какво ще посъветвате начинаещите писатели?
–    Да вярват във възможностите си, да вярват, че имат какво да разкажат. Да бъдат открити за съвети и критики. Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет. Чак 10 години след излизането на първата ми книга започнах да жъна плодовете на труда си.

Кое е най-трудното в това да си писател?
–    Най-трудното… много неща. Страхът, че няма да имаш друга идея до края на живота си, притеснението, че новата ти книга е по-слаба от предната, страха, че идеята ти изобщо не става за нищо.

Как пишете, когато сте под напрежение?
–    Обичам крайните срокове. Те ръководят писателската ми кариера. В противен случай е много вероятно да стана мързелив.

Кое най-много харесвате в света на бизнеса с книги?
–    Аз харесвам целия процес. Независимо коя книга промотирам. Разбира се, някои страни улесняват пътуването. Без да казвам имена.

Книги от Иън Ранкин тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …