Начало / Интервюта / Иън Ранкин: Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет

Иън Ранкин: Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет

Иън Ранкин е сред най-успешните съвременни криминални писатели. Той е известен с поредицата си романи за детектив Джон Ребус. От както излезе първата му книга през 1987 г., творчеството му се превежда на 22 езика и романите му са бестселъри в цял свят. Представяме ви интервю с Ранкин, дадено за writersandartists.co.uk.

––––––––––

Защо пишете?
–    Това е просто нещо, което правя. Забавно е да измисляш истории. Също така писането е опит човек да придаде смисъл на света, да си обясни това, което се случва. Освен това не се налага да пораствам, а мога винаги да продължавам да си играя с измислените си приятели.

Как беше публикуван първия ви роман?
–    Всъщност първият ми роман не излезе. Бях завършил ръкопис, който беше отхвърлен от всички, с които се свързах. Затова започнах да пиша книга със заглавие „The Flood”. Бях студент в „Edinburgh University”, където точно беше стартирала програма, работеща с издателства. Изпратих им ръкописа си. Беше 1986 г. и мисля, че ми платиха 400 паунда.

Имате ли литературен агент?
–    В началото нямах. Впоследствие една жена ме потърси и ми помогна да публикувам първия роман за Ребус, „Knots and Crosses”. Впоследствие тя изчезна и аз започнах да си търся. Хареса ми компанията „Curtis Brown” и се срещнах с техен човек. Той ме прехвърли на свое протеже, Питър Робинсън, с който продължавам да работя.

Как помага агентът?
–    Той е буфер между автора и издателя. Освен това познава пазара в различните страни.

Опишете ваш стандартен работен ден.
–    Нямам стандартни работни дни. Доста пъти не работя, защото съм зает да бъда писател. Това означава интервюта, фестивали, участия, кореспонденция – нямам секретарка, която да ми помага. Когато пиша книга, пиша 5 дни седмично, често вечер. Но когато не ми се получава не се старая. По-добре да пропусна ден, отколкото да напиша нещо некачествено. Пиша на лаптопа си, включително когато пътувам.

Какво ще посъветвате начинаещите писатели?
–    Да вярват във възможностите си, да вярват, че имат какво да разкажат. Да бъдат открити за съвети и критики. Един писател трябва да е постоянен, устойчив на критики и да има малко късмет. Чак 10 години след излизането на първата ми книга започнах да жъна плодовете на труда си.

Кое е най-трудното в това да си писател?
–    Най-трудното… много неща. Страхът, че няма да имаш друга идея до края на живота си, притеснението, че новата ти книга е по-слаба от предната, страха, че идеята ти изобщо не става за нищо.

Как пишете, когато сте под напрежение?
–    Обичам крайните срокове. Те ръководят писателската ми кариера. В противен случай е много вероятно да стана мързелив.

Кое най-много харесвате в света на бизнеса с книги?
–    Аз харесвам целия процес. Независимо коя книга промотирам. Разбира се, някои страни улесняват пътуването. Без да казвам имена.

Книги от Иън Ранкин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …