Начало / Критика / За Русия – с обич и омерзение

За Русия – с обич и омерзение

Иво СИРОМАХОВ

Русия е държава непонятна за европееца. Държава на крайностите – на смразяващата мизерия и на невъобразимото богатство, на големите умове и на смайващата глупост. Мащабите там са огромни – всичко е с грандиозни размери. Как би могъл европейският човек да разбере Русия? Може би най-добрият начин е чрез книгите.

Дейвид Хофман е автор на изключително задълбоченото и подробно разследване “Олигарсите”. Авторът е кореспондент на “Уошингтън поуст” в Москва в годините на натрупването на големия капитал – 1995-2001. В “Олигарсите” Хофман разказва руския преход през историите на банкера Александър Смоленски, кмета на Москва Юрий Лужков, политика Анатолий Чубайс, собственика на ЮКОС Михаил Ходорковски, олигархът –изгнаник Борис Березовски и медийния магнат Владимир Гусински. Общото между тях е, че всички те дължат богатството и влиянието си на връзките с властта. Книгата дава отговор на много въпроси, а паралелите с българската действителност са неизбежни.

Ако Хофман гледа Русия с очите на американеца, то журналистът Валерий Панюшкин разказва за нея през погледа на “вътрешния човек”. Книгата му “Рубльовка – правилата на играчите” разказва за обитателите на най-престижния московски квартал – руския Бевърли хилс “Рубльовка”. Тук живеят всички важни хора в държавата – политици, бизнесмени, магистрати, звезди от шоубизнеса, та дори и самият Путин.
Рубльовка живее по собствени правила, налага собствени норми на поведение. Тук луксът не е просто част от средата, но и начин на мислене, единствена цел в живота. Историите, които разказва Панюшкин са смешни, но и стряскащи. От тази книга научаваме какво се е случило в часовете преди задържането на Ходорковски, как Абрамович е затворил цял ресторант само, за да изяде една зелена салата и как Ксения Собчак от питомница на Путин се превръща в яростна опозиционерка. Сюжети, достойни за роман, а всъщност съвсем реални.

Може би най-забавен в описването на съвременна Русия е Сергей Минаев. На български език са преведени няколко негови книги – “Мразя тази столица”,  “The Мацки, ”Духless” и “Media sapiens”. За мен обаче най-добър си остава дебютният му роман ”Духless”.
Минаев разказва със страхотно чувство за хумор живота на руските юпита (той самият е бил преуспяващ млад бизнесмен, така че историите в книгата най-вероятно не са измислени). Хора, които харчат десетки хиляди долари на вечер в отчаяни опити да се преборят със скуката.
“Духless” се превръща в абсолютен бестселър в Русия и бие по продажби дори “Шифърът на Леонардо” на Дан Браун. Забележителна книга за изгубеното поколение, родено в началото на 70-те.

Не пропускайте тези три книги. Те не са нито русофилски, нито русофобски, а описват съвременна Русия такава, каквато е.

 

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …