Начало / Свят / Известни автори, починали през 2014 г.

Известни автори, починали през 2014 г.

Остават броени часове до края на 2014 г. Още една година си отива, а през нея си отидоха и някои от най-важните литературни фигури. Представяме ви материал за известните писатели, починали през 2014 г.

Габриел Гарсия Маркес. Още известен като Габо, той почина на 87 години. Маркес е наричан създател на жанра магически реализъм. Един от най-обичаните писатели на ХХ век, той остава завинаги в историята с романи като „Сто години самота” и „Любов по време на холера”. Габо получи Нобелова награда за литература през 1982 г.

 

Мая Анджелоу. Изклчително важна фигура в американската литература. Анджелоу е известна най-вече със своите поеми и автобиографични книги. Тя беше активистка за правата на жените и чернокожите. Изявявала се е още като певица, танцьорка, режисирала е пиеса на „Бродуей”. Умира на 86 години в дома си в Уинстън Сейлъм.

 

Питър Матисен. Той е известен с книги като „The Snow Leopard”, „Shadow Country“ и „Blue Meridian“. Определян е за писателя, който най-добре пресъздава спиритуалното влияние на природата върху човека. Основател е на знаковото литературно списание „The Paris Review”. Почина на 86-годишна възраст.

 

П. Д. Джеймс.Джеймс почина на 94 години, като до последно продължаваше да пише и да работи. Известна с поредицата си за поета и детектив Адам Далглиш. Считана за най-влиятелната британска криминална писателка след Агата Кристи. Започва да пише едва на 42 години, като преди това работи в системата на здравеопазването.

 

Надин Гордимър. Гордимър беше южноафриканска писателка и активистка за проблемите на морала, расите и Апартейда в ЮАР. Активна поддръжничка на кампании за борба срещу СПИН. Получава Нобелова награда за литература през 1991 г. Тази година тя си отиде на 90-годишна възраст.

 

 

Сю Таунзенд. Таунзенд беше известна с обичаната си поредица за персонажа Ейдриън Моул, чиято история е проследена под формата на дневници. Писала е още пиеси, нехудожествени книги и други романи. През последните години на живота си писателката беше в лошо здравословно състояние. Тя си отиде на 68 години.

 

Уолтър Дийн Майърс. Популярният американски автор на детски книги почина на 76 години след кратко боледуване. Той ще бъде запомнен най-вече с творбата си „Fallen Angels” от 1988 г., която е сред най-често забраняваните в САЩ заради директния изказ и реалистичното описание на войната във Виетнам.

 

Джо Макгинис. Макгинис почина на 71 години. Творбите му често ставаха причина за полемики. Най-известните му книги са „The Selling of the President”, за медийната кампания в подкрепа на Ричард Никсън през 1968 г. и „Fatal Vision”, която дава думата на Джефри Макдоналд – зелена барета в армията на САЩ, осъден за убийството на бременната си съпруга и двете им деца.

 

Греъм Джойс. Джойс беше сред най-популярните съвременни британски фентъзи автори. Носител на множество награди, публикувал 20 романа и много други разкази. Животът му отне болестта на Ходжкин. Джойс беше на 59 години.

 

 

Валери Петров. Сред най-важните български поети и преводачи. Той е от еврейски произход, като истинското му име е Валери Нисим Меворах. Превежда творчеството на Шекспир на български език. Изявявал се е още като сценарист и драматург. Петров напусна този свят на 94-годишна възраст.

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …