Начало / България / Важните книги на годината според Бойко Пенчев

Важните книги на годината според Бойко Пенчев

Три български и 7 чужди книги попаднаха в селекцията за 10-те важни книги на 2014 г. на литературоведа, преподавател в Софийския университет, доц. Бойко Пенчев. Тя е публикувана в изданието за култура на „Капитал” – „Light”.

„Думата на обвиняемия“ на Джон Банвил, „Светилата“ на Елинор Катън, „Бели зъби“ на Зейди Смит, „Вила с басейн“ на Херман Кох, „В търсене на Константинопол“ на Сергей Иванов, „Щиглецът“ на Дона Тарт, „Да гледаш и да виждаш“ на Даниел Арас са чуждестранните предложения.

Филип Маркулиев с „Между стените“, „Стаята“ на Богдан Русев и „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов са българските важни книги през 2014 г.

Бойко Пенчев аргументира с няколко изречения всяка от избраните книги. „Ако Херман Мелвил и Дейвид Линч седнат да пишат заедно роман, вероятно би излязло нещо като „Светилата“”, пише той за наградения с „Букър” роман на Елинор Катън.

„Епична мултикултурна комедия, с която Зейди Смит се изстреля в центъра на британската литературна сцена през 2000 г.”, гласи коментарът му за „Бели зъби”.

„Ако сме приели, че животът е най-голямата ценност, какво да правим с морала, когато той пречи на живота?” –  е есенцията на книгата на Херман Кох.

По отношение на носителя на „Пулицър“ за 2014 г. – „Щиглецът“ на Дона Тарт, се отбелязва, че става дума за „история с много извивки и паузи, следваща опитите на едно тринадесетгодишно момче да запълни празнотата, отворена със смъртта на майката, загинала при терористичен акт в музея „Метрополитън“.

„Перфектен в стилово отношение, изкусен като направа роман. Такива вече не ги правят” е оценката за романа на Джон Банвил.

„Богато илюстрирано издание, в което Даниел Арас тълкува картини на Веласкес и Тициан, Брьoгел и Тинтoретo, като превръща изкуствоведския анализ в нещо средно между криминално разследване и сократически диалог” е анотацията за „Да гледаш и да виждаш“.

Книгата на руския историк Сергей Иванов е определена като „удивителен пътеводител, който ще ни научи да виждаме зад днешния Истанбул очертанията на древния Константинопол”.

Награденият с „Хеликон” роман на Христо Карастоянов „Една и съща нощ” е наречен документален трилър в изобретения от автора жанр културно-историческо разследване.

„В „Стаята“ Богдан Русев е постигнал добър баланс между пародийните препратки към Филип Марлоу и референциите към жизнения стил на новата интелигентска бохема”, отбелязва Пенчев.

Филип Маркулиев е похвален за дебютния си сборник – „Силата му е в брилянтното владеене на диалога и въздържането от прекомерни, изсилени сюжетни хватки или философствания”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …