Начало / Свят / Мистерия от 30-те години е изненадващ коледен хит във Великобритания

Мистерия от 30-те години е изненадващ коледен хит във Великобритания

Криминален роман от 30-те години на ХХ век се оказа изненадващ коледен хит на книжния пазар в Обединеното кралство, съобщи „Индипендънт”. Става въпрос за мистерията „Mystery in White: A Christmas Crime Story” от Дж. Джеферсън Фарджеон, публикувана през 1937 г. Книгата беше извън печат над 70 години, но през този празничен сезон се продава по-добре от съвременни бестселъри като „Не казвай сбогом” от Джилиан Флин и „Щиглецът” от Дона Тарт.

Романът разказва за група от 6 души, която е хваната в капан във влак от снежна буря в коледната вечер. Те решават да вървят пеша до следващата гара. По пътя попадат на къща, която е отключена. Вечерята е сервирана, чайникът е на котлона, но на пръв поглед никой не си е вкъщи. Тогава мистериозен убиец нанася първия си удар.

Книгата е преиздадена от Британската национална библиотека през тази година като част от поредица криминални класики. Целта е да се събуди отново интересът към т.нар. златен период на криминалната литература от преди Втората световна война. До момента са продадени над 60 000 копия от „Mystery in White: A Christmas Crime Story”.

Фарджеон е английски писател, драматург и сценарист, роден през 1883 г. в семейство на автори и актьори. Публикува 80 романа и пиеси. Неговата сестра Елинор е била призната детска писателка. Фарджеон умира през 1955 г.

Прочетете още

Ил. 1. Смирненски

Наздраве за Смирненски, на по чашка абсент!

Кристина Цонева На днешния ден (17.09.1898 г.) преди 120 години е роден един весел бродяга, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *