Начало / Свят / Мистерия от 30-те години е изненадващ коледен хит във Великобритания

Мистерия от 30-те години е изненадващ коледен хит във Великобритания

Криминален роман от 30-те години на ХХ век се оказа изненадващ коледен хит на книжния пазар в Обединеното кралство, съобщи „Индипендънт”. Става въпрос за мистерията „Mystery in White: A Christmas Crime Story” от Дж. Джеферсън Фарджеон, публикувана през 1937 г. Книгата беше извън печат над 70 години, но през този празничен сезон се продава по-добре от съвременни бестселъри като „Не казвай сбогом” от Джилиан Флин и „Щиглецът” от Дона Тарт.

Романът разказва за група от 6 души, която е хваната в капан във влак от снежна буря в коледната вечер. Те решават да вървят пеша до следващата гара. По пътя попадат на къща, която е отключена. Вечерята е сервирана, чайникът е на котлона, но на пръв поглед никой не си е вкъщи. Тогава мистериозен убиец нанася първия си удар.

Книгата е преиздадена от Британската национална библиотека през тази година като част от поредица криминални класики. Целта е да се събуди отново интересът към т.нар. златен период на криминалната литература от преди Втората световна война. До момента са продадени над 60 000 копия от „Mystery in White: A Christmas Crime Story”.

Фарджеон е английски писател, драматург и сценарист, роден през 1883 г. в семейство на автори и актьори. Публикува 80 романа и пиеси. Неговата сестра Елинор е била призната детска писателка. Фарджеон умира през 1955 г.

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …