Начало / Любопитно / „Списъкът с гости” от Мелиса Хил (анотация и съвети от издателя)

„Списъкът с гости” от Мелиса Хил (анотация и съвети от издателя)

Съвършената сватба е мечтата на всяко (не)пораснало момиче. Съвършената сватба е мечтата на всяка майка. Но какво се случва, когато тези две представи се разминават?

С романа си „Списъкът с гости” Мелиса Хил ви кани на сватба, която никога няма да забравите. Авторката на „Малка кутийка от „Тифани” и „Гривна на желанията” отново ни предлага забавна, сърдечна и романтична история, изпълнена с  непредсказуеми обрати.
Шейн и Кара току-що са се сгодили и двамата са на седмото небе от щастие. Заедно са от няколко години и Кара няма търпение да мине по пътеката в църквата с любовта на живота си. Когато споделят новината със семействата си, очакват тяхната радостна реакция и безрезервна подкрепа. Но щом съобщават плановете си за сватбеното тържество, всичко се обърква. Защото никой не приема идеята им за сватба на плажа на карибски остров.
Хайди, по-малката бременна сестра на булката, направо полудява от мисълта, че трябва да пътува в своето състояние. Семейството на Кара иска голяма традиционна сватба в ирландска църква, а семейството на Шейн настоява за ефектно светско събитие с много хора.
Списъкът с гости расте – расте и напрежението между двете фамилии. Големият ден може да бъде съсипан, затова двамата решават да следват само своите желания.
Но готови ли са за последствията?

Романът „Списъкът с гости” е за това колко е важно да оставиш хората да следват своите мечти и желания. Как понякога вредим на любимите си хора, макар и водени от любов. И как идва моментът да ги оставим те да поемат сами… независимо дали по пътеката към олтара, или по житейския си път.

„Кръгозор” – българският издател на „Списъкът с гости” , предлага няколко съвета, които могат да направят съставянето на списъка по-приятна задача. Ето ги:

Бъдете реалисти относно броя на гостите, за да избегнете стреса по-късно
Мястото на събитието и бюджетът ви са основните фактори, които ще повлияят на крайната цифра. Не забравяйте, че всеки следващ гост означава още чинии, храна, стол, торта. Затова колкото по-близък е първоначалният списък до реалността, толкова по-добре.

Решете как да разпределите списъка, преди да приемете финансова помощ
Съотношението за това на колко гости има „право“ всяка страна е много хлъзгава територия. Особено ако едните или другите родители са включени в планирането – идейно и финансово. Затова трябва да има ясни очаквания относно броя на гостите. Можете да преговаряте. Дори и сами да плащате за сватбата си, е добра идея да съберете двете семейства и да обсъдите списъка, за да няма изненади (неприятни най-вероятно).

Не позволявайте на роднините да ви тормозят
Граници! Поставете ги и се придържайте към тях. В крайна сметка това е вашата сватба. Ако майка ви иска да покани целия си клуб по плетене, ще трябва да отпаднат някои от вашите гости. Първо опитайте с компромис – един или двама от курса. Ако не помогне, не се поддавайте. Няма да е лесно, но склоните ли сега, по-късно очаквайте още много желания, които ще трябва да изпълните.

Създайте си някои правила (и наистина и ги следвайте)
Време е да се върнете в реалността и да започнете да задрасквате имена, докато не достигнете магическото число. Най-лесният начин за съкръщаване на списъка е, като си създадете собствени правила и след това ги следвате. Формулирането им е трудната част. Но, ако се придържате към тях, със сигурност намалявате риска за драма по-нататък. Ето и някои примерни правила, които можете да приложите при задраскването на нечие име:

1.    Ако никой от вас двамата никога не е говорил, срещал или чувал за човека.
2.    Часът им за лягане е преди 21.00? Така или иначе ще пропуснат тортата, затова не се чувствайте зле, ако пропуснете всички под 12 години.
3.    Ако никой от двама ви не е говорил с човека от 3 години и не сте роднини.
4.    Всеки от списъка, за когото сте се чувствали гузни да го пропуснете (може би, защото вие сте били поканени на неговата/нейната сватба или имате много общи приятели, които сте поканили).

Съвет: чували сме всякакви ужасяващи истории за списъците с гости. Затова, за да протече създаването му гладко, трябва да сте напълно честни. Първоначално ще ви бъде трудно, но всеки човек, отпаднал от списъка на родителите ви, отпада и от вашия.

Напишете имената на потвърдителните картички
Няма да сте първите, които получават потвърждение за присъствие на специалния ден с две (или три, и дори четири) имена, изписани на реда (въпреки че поканата ви е била отправена към един човек). При написано име няма почти никакъв вариант някой да ви принуди да поканите още няколко човека покрай него.

Избягвайте покани в последния момент
Независимо дали вие сте разпространили слуха за сватбата си, най-вероятно ще чуете поне един или два коментара от сорта на „Нямам търпение да дойда на сватбата ви!“ от някого, когото не сте сигурни, че искате да поканите. Ако отговорите „И аз също!“ това моментално означава още гости в списъка или да проведете в последствие неудобен разговор, в който буквално ги „отпоканвате“. Просто се придържайте към първоначалния план!
Съвет: подгответе се за потенциалните неудобни разговори с учтив, но твърд отговор. И после сменете темата.

„Списъкът с гости”  тук

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …