Начало / България / Излезе ново издание на „Бялото слънце на пустинята“

Излезе ново издание на „Бялото слънце на пустинята“

Ново издание на „Бялото слънце на пустинята“ на Валентин Ежов и Рустам Ибрахимбеков от дни е на българския книжен пазар. Книгата е написана през 1965 г., но за първи път излиза на български преди 12 години в поредицата „Елит“ на издателство  „Парадокс“ . Сега класиката е с клеймото на „Зенит“.

„През това време в Русия избухнаха две революции – Февруарската и Октомврийската. По-точно революцията беше само една – Февруарската, а през октомври стана преврат, който вече впоследствие, след като се усетиха, болшевиките обявиха за Великата октомврийска социалистическа революция…“

Дори само тези изречения на Валентин Ежов и Рустам Ибрахимбеков предопределят съдбата на романа им – забранен от цензурата. През 1970 г. едноименният филм обира овациите и се превръща в класика, но в него е едва 30% от същината на книгата. Разказът за пътешествието през пустинята на червеноармееца Сухов, напомнящ Дон Кихот е неистов стремеж към изконни човешки ценности – любов, семейство, лична и религиозна свобода, противопоставени на бруталната комунистическа пропаганда.

Писан през 60-те години на ХХ в., романът впечатлява със своята актуалност. Героят Сухов е в пъти по-релефен и автентичен от съвременните американски екшън герои.

„Бялото слънце на пустинята“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. А на кого е превода – първото издание го имам в къщи – то е в превод на Светлана Комогорова – Комата… А това?