Начало / България / Излезе ново издание на „Бялото слънце на пустинята“

Излезе ново издание на „Бялото слънце на пустинята“

Ново издание на „Бялото слънце на пустинята“ на Валентин Ежов и Рустам Ибрахимбеков от дни е на българския книжен пазар. Книгата е написана през 1965 г., но за първи път излиза на български преди 12 години в поредицата „Елит“ на издателство  „Парадокс“ . Сега класиката е с клеймото на „Зенит“.

„През това време в Русия избухнаха две революции – Февруарската и Октомврийската. По-точно революцията беше само една – Февруарската, а през октомври стана преврат, който вече впоследствие, след като се усетиха, болшевиките обявиха за Великата октомврийска социалистическа революция…“

Дори само тези изречения на Валентин Ежов и Рустам Ибрахимбеков предопределят съдбата на романа им – забранен от цензурата. През 1970 г. едноименният филм обира овациите и се превръща в класика, но в него е едва 30% от същината на книгата. Разказът за пътешествието през пустинята на червеноармееца Сухов, напомнящ Дон Кихот е неистов стремеж към изконни човешки ценности – любов, семейство, лична и религиозна свобода, противопоставени на бруталната комунистическа пропаганда.

Писан през 60-те години на ХХ в., романът впечатлява със своята актуалност. Героят Сухов е в пъти по-релефен и автентичен от съвременните американски екшън герои.

„Бялото слънце на пустинята“ тук

Прочетете още

larger

Продадоха любовно писмо от Екзюпери на търг за четвърт милион евро

Илюстрация на Антоан дьо Сент Екзюпери, представяща неговия най-известен персонаж върху малката му планета и …

Един коментар

  1. А на кого е превода – първото издание го имам в къщи – то е в превод на Светлана Комогорова – Комата… А това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *