На фокус
Начало / Критика / Гюстав Флобер: Млъквай и се захващай за работа! (съвети за писането от популярни писатели)

Гюстав Флобер: Млъквай и се захващай за работа! (съвети за писането от популярни писатели)

Доброто писане се постига със здрава работа, въображение и желание. И още здрава работа. От кого обаче е по-добре да вземем съвет, ако не от доказаните личности в тази сфера? Сайтът iuniverse.com публикува текст със съвети за писането от  няколко известни автори. Ето ги и тях:

„Четете всичко, до което стигнете. Винаги съветвам хората, които искат да пишат фентъзи, научна фантастика или романтични романи да не четат само тези жанрове, а и всички останали” – Майкъл Муркок.

„Пазете времето и мястото, които използвате за писане. Дръжте хората далеч оттам, дори най-близките” – Зейди Смит.

„Въведете основните герои и теми в романа в първата 1/3 от него. Можете да я наречете „Въведение”. Във втората развийте героите и сюжета, а развръзката опишете в последната 1/3” – Майкъл Муркок.

„Винаги си носете тетрадка. Краткотрайната памет съдържа информация само в рамките на 3 минути. Ако не я запишете, дадена идея може да бъде изгубена завинаги” – Уил Селф.

„Съмнявам се някой, който има връзка с интернет на работното място, да пише добра проза” – Джонатан Франзен.

„Работете на компютър, който няма връзка с интернет” – Зейди Смит.

„Четете всичко на глас, за да разберете дали ритъма и изреченията са ОК. При писането на проза грешките в ритъма са прекалено сложни, за да се редактират в ума. Те се забелязват само при четене на глас” – Даяна Атил.

„Художествена проза, която не представлява личното пътешествие на писателя в непознатото и плашещото, не си заслужава да се пише заради нищо друго, освен пари” – Джонатан Франзен.

„Писането, по същество, е живот в единична килия в затвор. Ако не можете да се справите с това, по-добре не се захващайте” – Уил Селф.

„Бъдете свой собствен критик и редактор. Съпричастен, но безпощаден” – Джойс Карол Оутс.

„Читателят е приятел. Той не е нито противник, нито зрител” – Джонатан Франзен.

„Контролирайте удивителните знаци. Нямате право на повече от два-три на 100 000 думи. Ако имате навика да си играете с тях по начина, по който Том Улф го прави, по-добре се откажете” – Елмор Ленард.

„Запомнете: когато хората ви казват, че нещо е грешно и не им звучи добре, почти винаги са прави. Когато ви казват как точно да го поправите, почти винаги грешат” – Нийл Геймън.

„Главното правило в писането е, че ако го правите с достатъчно увереност и сигурност в себе си, можете да правите каквото пожелаете. Пишете историята така, както тя се нуждае да бъде написана. Пишете честно, разказвайте по най-добрия начин, на който сте способни. Не съм сигурен, че има други правила. Поне не такива, които са важни” – Нийл Геймън.

„Млъквай и се захващай за работа” – Гюстав Флобер.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …