Начало / България / Дебат на тема „Ромен Гари – дипломат и европеец“ във Френския културен институт

Дебат на тема „Ромен Гари – дипломат и европеец“ във Френския културен институт

Френският културен институт и Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ организират утре, 16 декември, дебат под надслов „Дипломатическите архиви говорят: Ромен Гари – дипломат и европеец“. Той ще се в зала „Славейков“, пл.Славейков 3, и е с начален час 17,30. Входът е свободен.

„Как изглежда европейското призвание на Ромен Гари през прочита на дипломатическите архиви на френското Външно министерство и през спомените на българи, общували с него в тези години? С участието на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Райна Карчева, проф. Елена Михайловска, Фабрис Лара, директор на Центъра за административни изследвания в ENA“, се казва в прессъобщението на организаторите.

Ромен Гари (псевдоним на Роман Кацев) е френски писател от руско-еврейски произход, литературен мистификатор, кинорежисьор, военен и дипломат. Той е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда „Гонкур“: веднъж 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар.

Книги от Гари тук

 

„Ромен Гари“ от Доминик Бона тук 

 

 

 

 

 

Прочетете още

censorship-610101_1920

Британската полиция разпитва мъж заради трансфобско стихотворение

Мъж разказва как е бил разпитван от полицията повече от половин час, след като харесал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *