Начало / Любопитно / Политикът като писател

Политикът като писател

Иво СИРОМАХОВ

Понякога и политиците стават писатели. А някои от тях могат да пишат не само безобразна поезия като Едвин Сугарев, но и забележителни романи.

Такъв например е британецът Майкъл Добс. Той е високопоставен държавен чиновник – бил е политически секретар на Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Джеймс Камерън. Веднъж отишъл на почивка със съпругата си и през цялото време недоволствал, че книгите, които си е взел, са му скучни. “Ами като са ти толкова скучни, вземи ти да напишеш книга”, измърморила жена му.

Добс се амбицирал и резултатът е забележителният роман “Къща от карти”. Простете ми клишето, но тази книга се чете на един дъх. Наистина. Тя ни въвежда в зловещия свят на британската политика – свят на интриги, клевети, изнудвания и шантаж в преследването на Властта. Почти като в България, само че доста по-изискано и изтънчено.

По книгата на Добс беше заснет и сериал с Кевин Спейси в главната роля. Не съм го гледал, така че не бих могъл да взема страна във вечния глупав спор “книгата ли е по-добра или филмът”.

“Къща от карти” е роман, който не бива да бъде пропуснат.

Джефри Арчър е познат в България като автор на трилъри, но малцина знаят, че преди да стане писател, той също е бил политик. Депутат в Камарата на общините от партията на консерваторите. Дори  e лежал в затвора за лъжесвидетелство – нещо немислимо за българската политика.

Романът му “Четвъртата власт” разказва за бруталната конкуренция между двама медийни магнати Рупърт Мърдок и Робърт Максуел. Конкуренция, която прераства във война. И в тази война всички средства са позволени. Включително и убийствата.

Да, това е художествена измислица и вероятно някои неща са преувеличени. Но романът е базиран на реални факти. И описва реални хора и събития.

“Четвъртата власт” ни показва тъмната страна на медиите. А Арчър е блестящ разказвач, който знае как да задържи вниманието на читателите.

“Прочети автобиографията на царя”, каза ми преди няколко седмици жена ми. “Ще се изненадаш”.

И наистина бях изненадан. Автобиографията на  Симеон II “Една необикновена съдба” разкрива непознати черти от образа на царя. Винаги съм го мислел за студен и суховат човек. Оказва се, че съм грешал. Симеон II се оказа много емоционална личност, с прекрасно чувство за хумор и самоирония. Автобиографията му е безценен документ на една епоха – тя разкрива неизвестни епизоди от съвременната политика, както и непознати факти от живота на баща му Борис Трети и дядо му Фердинанд. Независимо какви са оценките ви за политическата дейност на Симеон II, книгата ще ви бъде любопитна. Все пак – колко често ви се случва да прочетете книга, написана от жив цар?

Свързани заглавия

Какви книги да НЕ подаряваме за Коледа

Да четеш живота на другите

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …