Начало / Свят / Великобритания е загубила 49 библиотеки през последната година

Великобритания е загубила 49 библиотеки през последната година

Обединеното кралство е загубило 49 библиотеки през последните 12 месеца, съобщи thebookseller.com. Данните са от финансовия и счетоводен инстититут „Chartered Institute of Public Finance and Accountancy“. Взети са предвид както затворените, така и новите библиотеки. Посещенията на библиотеките също са намалели.

През последните години спада е постоянен. Великобритания е загубила 337 библиотеки в този период. В Англия пък от 1997 г. досега броя на хората, взимащи книги от библиотеки е намалял наполовина. Броят на дадените на заем книги бележи регрес от 6%. През последните 5 години регресът се равнява на 20%.

Както и предните години, растеж може да бъде регистриран в броя на добролците, изявили желание да помагат на библиотеките. През последната година 35 813 души са работили за библиотеките на доброволчески начала. За сравнение – през 2009 г. броят им е бил 17 550, което показва скок от почти 100%. В противовез на това обаче е постоянно намаляващия през последните 5 години платен персонал. Днес в библиотеките на пълен работен ден има с 22% по-малко служители, от колкото през 2009 г.

Роб Уайтман, изпълнителен директор на „Chartered Institute of Public Finance and Accountancy“, коментира:

„Ситуацията за местните библиотеки във Великобритания се променя бързо. Макар местните власти да полагат усилия библиотеките да оцеляват и да бъдат активна част от нашето общество, статистиките показват постоянен настиск върхи всички аспекти от библиотечните услуги. Въпреки спада, увеличаващия се брой доброволци показва, че общините правят всичко възможно вратите на библиотеките да останат отворени.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …