Начало / Интервюта / Ричард Касъл: Искам към мен да се присъедини екипът на Джеймс Патерсън

Ричард Касъл: Искам към мен да се присъедини екипът на Джеймс Патерсън

Зад името на Ричард Касъл като писател всъщност стои цял екип от сценаристи, които продължават да вълнуват хората по света със сериите за едноменния криминален писател и приключенията му с екип от отдел „Убийства“ на нюйоркската полиция. Част от интригата са и заплетените му любовни отношения с детектив Кейт Бекет, която е смятана за прототипа на героинята в романите – Ники Хийт.  На българския пазар предстои да излезе поредната книга от Ричард Касъл – „Свирепа жега“, която е вече бестселър в САЩ .  В. „Ню Йорк таймс“ потърси все така измисления писател Касъл за кратко интервю.  Ето какво се получи:

–––––––––

Рик, загуби се напоследък, и се радваме, че отново си сред нас. Разкажи за „Свирепа жега“.

–          След всичко напоследък в живота ми е хубаво, че най-накрая отново мога да говоря за книга. Новата си книга. Толкова съм развълнуван. И съм сигурен, че всички фенове на Ники Хийт ще бъдат втрещени от обратите в нея.

Има доста повече романтика в нея? Това заради развитието на връзката ви с Бекет в сериала ли е?

–          Какво? Нее! Аз все още съм коравосърдечен криминален писател… с малко вкус на целувки. Ох, чакайте, с вкус на убийство. Целувки ли казах? Хъм, май съм малко объркан.

„Свирепа жега“ припомня урагана „Сенди“. Може би е трудно за един писател на художествена литература да съчетае в книгата си и научно популярни теории и разкази, особено когато става дума за толкова забързан сюжет. Това затрудни ли те, или ти помогна?

–          Като кореняк нюйоркчанин, който е преживял „Сенди“, търсех начин да вплета този си опит и влиянието на подобно събитие в живота на града в книгата си. Бурята, очакването, хаосът, всичко това се превърна в прекрасен бекграунд на историята ми. И, за да отговоря на въпроса ви, всяка голяма история, която вплиташ в един разказ, едновременно ти помага, но и те затруднява.

Трудно ли е да се дистанцираш в книгите си и случващото се с Ники Хийт от това, което ти се случва в реалния живот? Има толкова много неща, които са идентични, толкова подобни герои… Понякога е чак объркващо.

–          Много хора приемат, че историите в серията за Ники Хийт са базирани на случващото се в моя живот, моя опит. Но нищо от това не може да е по-далеч от истината. Хайде, де. Аз съм секси, бестселъров автор на криминални романи, който се мотае около една секси детективка, която е вдъхновение за книгите ми. Историите за Ники Хийт разказват за един успял писател на кримки, носител на наградата „Пулицър“ за журналистика, който се мотае около убийствено привлекателна полицайка, за да пише историите си в списанието. Виждате ли? Абсолютно различни неща.

А, да, сега виждам. Какво ли си мислят всички тези хора…?! А Бекет оказва ли натиск за книгите ти?

–          Е, да. Но обикновено, след като са излезли вече. И то с много саркастичен тон. „О, боже, това е невероятно!“, казва. И не знам защо, но намирам поведението й за очарователно.

Имаш ли си ритуали при писането на книга? Представям си как седиш и гледаш сериала „Firefly“…

–          Единственият проблем е, че „Firefly“ няма достатъчно епизоди. Тъкмо се зарибиш и той свършил. Имам други ритуали – преди да седна да пиша, проверявам колко молива мога да задържа прави на устната си. Това обикновено ми отнема целия  следобед.

Работиш и по нови книги за Дерик Сторм (друг герой ченге на Ричард Касъл, засега книгите за него не са публикувани на български език – б.ред.).  Какво да очакваме?

–          Абсолютно съвършенство, разбира се. Но дотогава, четете старите ми книги. Пиша за адреналиново изкарващо акъла приключение.

Добър си, няма спор. Чухме, че се готви и сериал за Дерик Сторм.

–          Засега подробностите са тайна. Но съм много развълнуван.

Нещо друго?

–          Искам към мен да се присъедини екипът на Джеймс Патерсън. Не знам как пише всичките тези книги. Явно е много добър в балансирането на изправени моливи върху устните си.

Книгите на Касъл тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …